Om Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet som säljs genom Grönsakshallen Sorunda, Kötthallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda och Martin & Servera.

Vårt land har en mångfald av geologiska och klimatmässiga regioner med vitt skilda förutsättningar för råvaror att utvecklas. Från dessa erbjuder Smakriket restauranger, kursgårdar och utvalda delikatessbutiker produkter som är helt unika för sin plats.

Rätt råvara på rätt plats

Sverige består av en unik mångfald av klimatzoner med helt olika förutsättningar för råvaror att utvecklas. Midnattssol, fjällsjöar, strandslåtterängar, kustremsor, slättland, högland, saltvatten, bräckt vatten, barrskog, lövskog. Förutsättningar att förvalta. Lyfta fram och utveckla. Att odla, föda upp eller förädla där de bästa, naturliga förutsättningarna finns kräver ofta ett mindre behov av insatser i form av gödning, bekämpning och tillsatser. 


Vi letar olikheter

Vi jämför hela tiden råvaror och produkter. Letar efter olikheter och skillnader, reder ut hur och var de tillverkats. När vi hittat dem går vi vidare till varför. Är det jordmånen, klimatet, rasen på djuret eller fodret som gör att det smakar olika? Är det produktionsmetoden, eller mikroorganismerna i källaren där produkten lagrats? Alla faktorer innebär en historia som vi vill berätta.

Hantverk hela vägen

Smakrikets producenter arbetar med naturliga processer där människans hand är närvarande genom hela produktionskedjan. Det är givetvis ett kostsamt hantverk. Genom att sälja dessa kvalitetsprodukter till restauranger och undvika kostsam marknadsföring, är det möjligt för oss att köpa in dem. Målet är att skapa en riktig, långsiktig ekonomi för varje råvara och produkt.

Sortiment ur alla väderstreck

Råvarorna i Smakriket tar ofta slut när säsongerna växlar. De framställs på ett sätt som industrin inte kan efterlikna och innehåller inga onaturliga tillsatser som förlänger hållbarheten. När säsongen är till ända för en producent så finns det en annan i ett annat smakrike som kan ta vid tack vare vårt långa land. Smakriket är inte unikt för att vi har en exceptionellt bra svensk ost, utan för att vi har många.

Utveckling och samarbete

Smakriket förmedlar och säljer produkter från Sveriges främsta matproducenter. Men vi gör mer än så. Vi bollar idéer, sammanför och ger konstruktiv kritik. Vi vill att våra leverantörer ska utvecklas, växa och blomstra. Våga utmana och bli framgångsrika. Vi gräver i vår historia men ser också hela tiden framåt. För allt var inte bättre förr. Så länge våra producenter behåller sin integritet och levererar produkter med ett tydligt ursprung är vi med dem.

Unik logistik

För många mindre producenter innebär Smakriket att de får möjlighet att sälja och marknadsföra sina produkter över hela landet. Smakriket ingår i Martin & Servera-familjen och har en nationell logistiklösning. Vi har också ett kundunderlag av restauranger som vill arbeta med dessa råvaror och produkter. Våra producenter kan ägna sig åt produkt- och kvalitetsutveckling i stället för att jaga kunder.

Vill du bli en Smakriket-producent?

Vill du bli en Smakriket-producent?

Gör du Sveriges bästa renkorv på lokala råvaror eller odlar du en morot som fått smak av din hembygds helt unika mylla? Hör av dig till Mattias Dernelid, affärsutvecklare Smakriket på mattias.dernelid@gronsakshallen.se eller 070-4505800.