Smakriket
Småland

Ängabackens Björksoda

Småland

Ett uråldrigt östeuropeiskt hantverk på småländska. Björkarna i Ängabacken tappas långsamt tidigt på våren och saven förädlas sedan genom fermentering. Efter flera månader i jordkällare har saven blivit torr, mjukt mousserande och har en frisk och spännande eftersmak av björk. Björksodan är en mix av många björkars sav, men varje flaska kommer alltid att vara lite unik.

Ängabackens Björksodas hemsida

Produkter

100 procent fermenterad björksav som lagrats i jordkällare. Resultatet blir en exklusiv alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck. Med sin friskhet och sin genuina smak passar björksodan bra till måltiden, som välkomstbubbel eller användas i cocktails. Björksodan serveras kyld, cirka 6–10 C°. Björksodan är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Naturens eget bubbel – Ängabackens Björksoda.

Bakgrund

Ängabackens Björksoda är en ny produkt för Sverige men själva drycken är uråldrig. Konsten att tappa björksav är mycket utbredd i Östeuropa än idag. Saven tappades förr på våren, buteljerades och sedan grävdes flaskorna ner intill åkern inför sommarens och höstens skördearbete. Vid den tiden var drycken färdig och de kunde gräva upp och svalka sig med en frisk bubblande dryck av björksav.

Mylla

Öster om gården i Sonarp finns en stor naturskön ängabacke med björkar, aspar, enebuskar och ett stort hasselnötsträd. På marken växer en mångfald av orkidéer. I generationer har smålänningar brutit sten för att bruka marken och här finns därför vackra stengärdsgårdar. Denna hagmark Ängabacken lämpar sig väl för tappning av björksav då det är kilometer till trafikerade vägar.

Verksamhet

På gården i Sonarp finns en stuga för uthyrning. Fem höns, en tupp och borderterriern Stella bor också på gården. Björksodans producent Martina Peterson hjälper också till på Sonarps Bed & Breakfast, som hennes mamma driver en km bort i samma by.

Producent

Martina Peterson är den fjärde generationen som driver gården i Sonarp, 25 km söder om Jönköping. Förr fanns här djur men mestadels har här odlats potatis av tidigare generationer. Genom att ta tillvara på vad skogen kan ge på ett nytt sätt, tappar hon nu björksav på våren för vidare förädling till Ängabackens Björksoda.
Martina Peterson flyttade till släktgården i Sonarp för drygt tio år sedan. Dessförinnan arbetade hon under många år för matsajten Tasteline, som hon var med och lanserade år 2000.

Adress

Sonarp 5
567 91 Vaggeryd
Karta

PRODUCENTER I Småland

Hagshultkossorna

Hagshultkossorna

Till Hagshults kopensionat kommer mjölkkor som inte längre producerar mjölk i tillräcklig utsträckning. Här betar kossorna på det småländska höglandet, när de inte går lösa i mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården. De får i lugn och ro äta upp sig och lägga på sig fett, och går från utslagskor till välmående djur med

Hjortsjö Gårdsmejeri

Hjortsjö Gårdsmejeri

Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng