Smakriket
Jämtland

Berganders Bär

Jämtland

Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.

Berganders Bärs hemsida

Produkter

Svartvinbärssaft, säljs på flaska och dunk.

Bakgrund

Svartvinbärsodlingen grundades av Örjan Bergander 1980. Då till en början endast som hobbyverksamhet med omkring 1000 bärbuskar. Intresset hos Örjan ökade liksom antalet buskar som snabbt växte med 3000 nya buskar varje år, detta genom att driva upp och plantera s.k. sticklingar. Denna förökningsmetod har idag resulterat i ca 47000 buskar som samtliga sköts med omsorg och noggrannhet av familjen Bergander.
Under 90-talet blev det svårt för familjen att konkurrera med alla billigare, importerade bär som dök upp på den svenska marknaden. Då föddes istället idén om att tillverka egna produkter av svarta vinbär och 1995 började Berganders svartvinbärssaft att säljas.
Idag har Örjans son Anders tagit över huvudansvaret för gården och verksamheten.

Mylla

Bär från Berganders Bär odlas på Örjans hemgård i Stugun i östra Jämtland. Här vid Indalsälven är luften ren och klar. Tack vare norra Sveriges ljusa sommardygn får bären tid att mogna till full smak i den jämtländska sommaren.

Verksamhet

Berganders Bär är en av få odlingar som idag fortfarande finns kvar i Sverige och som säljer svenska bär, vilket gör dem extra unika.
Eftersom odlingen är säsongsbetonad driver sonen Anders dessutom en entreprenadfirma med anläggningsmaskiner. Pappa Örjan har delvis pensionerat sig men är fortfarande delaktig i verksamheten, han har också kvar sin försäljning av måltidsdrycken Nigrum som är gjord på bär från Berganders Bär.

Producenter

Anders Bergander driver verksamheten med hjälp av sambon Emilie och pappa Örjan,

Adress

Höglunda 305
844 96 Stugun
Karta

PRODUCENTER I Jämtland

Nordic Bee

Nordic Bee

Familjen Stinis har två havtornsodlingar, 50 bikupor och 400 fruktträd på sina 13 hektar mark. Av frukt och bär tillverkas produkter med fantastisk smak och färg.

Skärvångens bymejeri

Skärvångens bymejeri

Skärvångens bymejeri AB i grundades 1989 av tre familjer i Skärvången och var då Sveriges första och största hantverksmejeri. Mejeriet har under åren kammat hem hela 92 medaljer i SM i mathantverk och av dessa är 52 st guld.

Hillsand Getgård

Hillsand Getgård

Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.

Ribes Nigrum Vingård

Ribes Nigrum Vingård

Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.

Örtagård Öst

Örtagård Öst

Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng