Produkt
Londons Vilda Vita – en jordkällarlagrad, pressad vitmögelost.
Bakgrund
Gården London har funnits i samma släkt sedan byns tillkomst i mitten av 1800-talet. Christer tog över efter sina föräldrar för snart 30 år sedan. Idag går djuren fritt i lösdriftsstall och korna mjölkas i mjölkrobot.
En önskan om att vidareförädla den egna råvaran gjorde att man byggde ett gårdsmejeri med jordkällare som lager. För att utnyttja mjölkrobotens kapacitet, utvecklades den med ett speciellt urvalssystem, som gör det möjligt att inför varje ystning välja ut från vilka kor mjölken ska komma ifrån. Sedan vintern 2014 tillverkar man ost på obehandlad mjölk och som främst lämpar sig för naturlig lagring i den egna jordkällaren.
Mylla
Gården London är belägen i skogsbygd. Under betessäsongen går djuren i huvudsak på gamla skogsbeten som återvunnits och nyodlats. Gårdens växtodling har successivt anpassats sedan man började med osttillverkning, från moderna hybridgräs till de gamla klassiska klöver- och timotejsorterna. Korna tycker dessa arter är smakligare och äter mer och därigenom kan kraftfodergivorna minskas rejält.
Jordkällaren där osten lagras har byggts på traditionellt sätt, med tillgång till gammal kunskap och delvis moderna metoder, allt för att både bevara och utveckla kunskapen om naturlig lagring av ost.
Verksamhet
På Gården London bedrivs mjölk- och köttproduktion, skogsbruk, viss entreprenadverksamhet samt hantverksmässig produktion av ost.
Producenter
Christer Lindberg producerar mjölken och Ingela Ruthström tillverkar osten.
Adress
London 1
911 94 Vännäs
Karta