Smakriket
Västerbotten

Gården London

Västerbotten

Gården London ligger i byn London i södra Västerbotten och är ett lantbruk med mjölkproduktion som bas. På gården ystas hantverksmässig ost av obehandlad, speciellt utvald mjölk och lagringen sker naturligt i gårdens jordkällare.

Gården Londons hemsida

Produkt

Londons Vilda Vita – en jordkällarlagrad, pressad vitmögelost.

Bakgrund

Gården London har funnits i samma släkt sedan byns tillkomst i mitten av 1800-talet. Christer tog över efter sina föräldrar för snart 30 år sedan. Idag går djuren fritt i lösdriftsstall och korna mjölkas i mjölkrobot.
En önskan om att vidareförädla den egna råvaran gjorde att man byggde ett gårdsmejeri med jordkällare som lager. För att utnyttja mjölkrobotens kapacitet, utvecklades den med ett speciellt urvalssystem, som gör det möjligt att inför varje ystning välja ut från vilka kor mjölken ska komma ifrån. Sedan vintern 2014 tillverkar man ost på obehandlad mjölk och som främst lämpar sig för naturlig lagring i den egna jordkällaren.

Mylla

Gården London är belägen i skogsbygd. Under betessäsongen går djuren i huvudsak på gamla skogsbeten som återvunnits och nyodlats. Gårdens växtodling har successivt anpassats sedan man började med osttillverkning, från moderna hybridgräs till de gamla klassiska klöver- och timotejsorterna. Korna tycker dessa arter är smakligare och äter mer och därigenom kan kraftfodergivorna minskas rejält.
Jordkällaren där osten lagras har byggts på traditionellt sätt, med tillgång till gammal kunskap och delvis moderna metoder, allt för att både bevara och utveckla kunskapen om naturlig lagring av ost.

Verksamhet

På Gården London bedrivs mjölk- och köttproduktion, skogsbruk, viss entreprenadverksamhet samt hantverksmässig produktion av ost.

Producenter

Christer Lindberg producerar mjölken och Ingela Ruthström tillverkar osten.

Adress

London 1
911 94 Vännäs
Karta

PRODUCENTER I Västerbotten

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri är ett småskaligt charkuteri som förädlar lokala och regionala råvaror till exklusiva charkprodukter. Verksamheten startade 2013, då det inte fanns några andra som jobbade med charkuterier småskaligt i Västerbotten.  

Svedjan Ost

Svedjan Ost

Familjen Hellström – Pär, Johanna och barnen Matilda, Alfred och Oskar är en jordbrukarfamilj i Västerbotten som gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från egna kor.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng