Jarseost
Hantverksmässigt tillverkad ost och ostkaka, gjord på närproducerad ekologisk mjölk.
Produkt
Pastöriserade dessertostar av blå- och vitmögelsort: Cambolina (camenberttyp), Fröken vit (blåmögelost med vit yta), Karlsjö blå (lagrad blåmögelost), Tant grön (mildare blåmögelost). Även ostkaka på Järvsövis, syrad färskost av fetaosttyp och ett par kryddade lactic-ostar.
Bakgrund
Som tolfte generationen mjölkbönder tog Marianne Pallars och hennes man över gården i Järvsö 1985. Tjugo år senare krävdes ett certifikat för att Marianne skulle kunna sälja sin omtyckta ostkaka till fler än bara familj och vänner. Det ledde henne till Eldrimner i Jämtland och en kurs i osttillverkning. Snart byggdes ett mejeri på gården där den första ystningen ägde rum 2007. Sedan dess har det rullat på.
Mylla
Efter att mjölkdjuren bytts mot köttdjur på gården hämtar Marianne sammanlagt 1 000 liter mjölk per vecka från en ekologisk mjölkbonde alldeles i närheten. ”Det är så närproducerat som det bara kan bli och jag är glad över att kunna få fram så många olika produkter av lokal mjölk”, säger Marianne.
Verksamhet
Varje vecka produceras cirka 100 kg ost, inklusive ostkaka, i mejeriet. Allt görs för hand och arbetet innebär många moment som Marianne i stort sett sköter själv. Den mesta osten säljs till butiker och restauranger inom länet. Det finns även en liten gårdsbutik att besöka.
Producent
Marianne Pallars
Adress
Hiklacksvägen 4
820 40 Järvsö
Karta