Smakriket
Lappland

Jettes Gårdsmejeri

Lappland

Jettes Gårdsmejeri är ett av Sveriges minsta gårdsmejerier och är beläget i Högland, mellan Dorotea och Borgafjäll i södra Lappland.

Produkt

Blåmögelosten Lapplands Blå, gjord på komjölk.

Bakgrund

Jette och hennes man Mads flyttade från Danmark till Högland 1999, sommaren innan hade de varit här och besökt Höglands getfarm. De kommande åren lärde sig Jette mycket om getter och osthantverket och när de tidigare ägarna nådde pensionsåldern tog hon över djur och ystningsutrustning. Fram till 2016 tillverkade hon ost från både get och ko, men tiden räckte inte till och hon valde därför att satsa helhjärtat på Lapplands Blå.

Mylla

Komjölken köps in från byn Stalon där korna sommartid betar på fjällkanten. En del av korna är fjällkor.

Verksamhet

Jettes Gårdsmejeri startade 2006 och efterfrågan på ostarna var stor redan från start. Sedermera växte populariteten särskilt för en ost, Lapplands Blå, och det är den som Jette nu i första hand tillverkar.
I anknytning till mejeriet finns även en gårdsbutik.

Mejerska

I mejeriet jobbar Jette Jacobsen.

Adress

Höglandsvägen 20
91702 Högland
Karta

PRODUCENTER I Lappland

Jokkmokksbär

Jokkmokksbär

Jokkmokksbär tillverkar produkter av skogens bär och vilda örter. Alla råvaror kommer från skogarna kring Jokkmokk, som bjuder goda bär tack vare midnattssol och stora temperaturväxlingar över året.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng