Smakriket
Jämtland

Oviken Ost

Jämtland

Oviken Ost är ett gårdsmejeri som gör ost och andra mejeriprodukter av får, och komjölk. Fårmjölken kommer från gårdens egna mjölkfår medan komjölken köps in från en närbelägd gård. De flesta av ostarna görs på opastöriserad mjölk då mjölkråvaran är av högsta kvalitet. Gården heter Åkern och har varit i släken Åkermos ägo sedan 1350-talet.

Ovikens hemsida

Produkter

Samtliga Ovikens produkter säljs genom Smakriket.
Hårdosten Himmelsraften produceras enbart för Smakriket. Magna och Fjällgröna har tagit guld på World Cheese Awards. Dessutom har Ovikens ostar tilldelats 18 SM-medaljer. Dessutom har Oviken smör, yoghurt, syrad grädde och kött från dilamm.

Bakgrund

Oviken Ost är verksam i Jämtland i byn Häggen i Oviken, Ovikens socken i Bergs kommun. Häggen ligger intill Storsjöns sydvästra strand med Oviksfjällen som fond. Allt började med att Kristina under tiden som veterinärstudent närde en dröm om att göra ost av fårmjölk. När hon träffade Robert, som bodde på gården, formades affärsiden fram och 2003 gjordes den första fårosten på Oviken.

Mylla

Åkermarken runt Storsjöbygden, som har brukats i tusentals år, består av mull- och kalkrik lätt moränlera formad av en mycket kolrik och minrallrik alunskiffer varvad med kalkberg. Den kalkrika marken är en fördel när man gör ost då mjölken är rik på kalciumjoner som är en förutsättning för att mjölken ska koagulera och göra det möjligt att forma till ost.
Oviken har åtta olika sorter av gräs och örter i sina gräsvallar och beten. Det är kummin, cikoria, alsikeklöver, rödklöver, vitklöver, ängsgröe, rörsvingel och timotej.

Verksamhetsområde

På Oviken bedrivs jordbruk, djurskötsel och gårdsmejeri som producerar ost och mejeriprodukter av opastöriserad får- och komjölk samt produktion av dilamm.

Producenter

Kristina och Robert Åkermo äger och driver sedan 2003 gårdsmejeriet Oviken Ost på gården Åkern, som varit i släktens ägo sedan mitten av 1350-talet.
Kristina är veterinär och ansvarar för mejeriet och djurskötseln. Robert är agronom och ansvarar för företagets administration samt jord- och skogsbruket.

Adress

Häggen 230
83024 Oviken
Karta

PRODUCENTER I Jämtland

Hillsand Getgård

Hillsand Getgård

Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.

Ribes Nigrum Vingård

Ribes Nigrum Vingård

Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.

Berganders Bär

Berganders Bär

Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.

Örtagård Öst

Örtagård Öst

Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng