Smakriket
Jämtland

Ribes Nigrum Vingård

Jämtland

Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.

Nigrums hemsida

Produkt

Nigrum, en måltidsdryck gjord på svarta vinbär. Ribes Nigrum är det latinska namnet för svarta vinbär.

Bakgrund

1980 grundade Örjan Bergander svartvinbärsodlingen Berganders Bär. Till en början endast som hobbyverksamhet med omkring 1000 bärbuskar, men idag har man genom att driva upp och plantera sticklingar ca. 47 000 buskar. Nigrum utvecklades då det fanns en efterfrågan på alkoholfria, vinliknande alternativ till restauranger.

Mylla

Bärodlingen ligger i Höglunda, drygt en mil från Stugun i östra Jämtland. I en naturskön och ren miljö vid Indalsälven odlas de svarta vinbären som Nigrum tillverkas av. Tack vare norra Sveriges ljusa sommardygn får bären tid att mogna till full smak i den jämtländska sommaren.

Verksamhet

Berganders Bär är en av få svartvinbärsodlingar som fortfarande finns kvar i Sverige och som säljer svenska bär, vilket gör dem extra unika. Idag har Örjans son Anders tagit över den dagliga driften och Örjan, som egentligen är pensionär, ägnar sig istället åt skötebarnet Nigrum.

Producent

Örjan Bergander.

Adress

Höglunda 305
844 51 Stugun
Karta

PRODUCENTER I Jämtland

Nordic Bee

Nordic Bee

Familjen Stinis har två havtornsodlingar, 50 bikupor och 400 fruktträd på sina 13 hektar mark. Av frukt och bär tillverkas produkter med fantastisk smak och färg.

Skärvångens bymejeri

Skärvångens bymejeri

Skärvångens bymejeri AB i grundades 1989 av tre familjer i Skärvången och var då Sveriges första och största hantverksmejeri. Mejeriet har under åren kammat hem hela 92 medaljer i SM i mathantverk och av dessa är 52 st guld.

Hillsand Getgård

Hillsand Getgård

Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.

Berganders Bär

Berganders Bär

Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.

Örtagård Öst

Örtagård Öst

Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng