Nordic Bee
Familjen Stinis har två havtornsodlingar, 50 bikupor och 400 fruktträd på sina 13 hektar mark. Av frukt och bär tillverkas produkter med fantastisk smak och färg.
Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.
Nigrum, en måltidsdryck gjord på svarta vinbär. Ribes Nigrum är det latinska namnet för svarta vinbär.
1980 grundade Örjan Bergander svartvinbärsodlingen Berganders Bär. Till en början endast som hobbyverksamhet med omkring 1000 bärbuskar, men idag har man genom att driva upp och plantera sticklingar ca. 47 000 buskar. Nigrum utvecklades då det fanns en efterfrågan på alkoholfria, vinliknande alternativ till restauranger.
Bärodlingen ligger i Höglunda, drygt en mil från Stugun i östra Jämtland. I en naturskön och ren miljö vid Indalsälven odlas de svarta vinbären som Nigrum tillverkas av. Tack vare norra Sveriges ljusa sommardygn får bären tid att mogna till full smak i den jämtländska sommaren.
Berganders Bär är en av få svartvinbärsodlingar som fortfarande finns kvar i Sverige och som säljer svenska bär, vilket gör dem extra unika. Idag har Örjans son Anders tagit över den dagliga driften och Örjan, som egentligen är pensionär, ägnar sig istället åt skötebarnet Nigrum.
Örjan Bergander.
Höglunda 305
844 51 Stugun
Karta
Familjen Stinis har två havtornsodlingar, 50 bikupor och 400 fruktträd på sina 13 hektar mark. Av frukt och bär tillverkas produkter med fantastisk smak och färg.
Skärvångens bymejeri AB i grundades 1989 av tre familjer i Skärvången och var då Sveriges första och största hantverksmejeri. Mejeriet har under åren kammat hem hela 92 medaljer i SM i mathantverk och av dessa är 52 st guld.
Hillsands Getgård är belägen i byn Hillsand, 5 mil nordväst om Strömsund i Norra Jämtland. Byn ligger naturskönt vid sjön Ströms Vattudal, mitt i Beppe Wolgers ”Dunderklump-land”.
Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.
Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.
Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.