Produkter
På Vilhelmsdals gård tillverkar vi kärleksfullt ett tjugotal olika ostsorter, alla med skilda personligheter. Kravmärkt gård med kravmärkta produkter.
Gårdsost Hård, gjord på pastöriserad komjölk.
Ost Feta Kossan KRAV, syrad ost av fetatyp gjord på opastöriserad Komjölk
Gräddfil Vilhelmsdal
Cremé Fraiche Vilhelmsdal
Yoghurt Vilhelmsdal
Ost Rosa Karlsson KRAV 400gr vitmögelost med halvmjuk textur av pastöriserad komjölk
Smör Vilhelmsdal 250gr
Bakgrund
För 14 år sedan var Vilhelmsdal en förfallen ödegård, men Lars och Christine såg potentialen.
Tre år tidigare hade pilkastning mot en Sverigekarta i villan i Vaxholm tagit dem till Österlen. Det var dags att bryta upp, att söka nya vägar. Hans pil hamnade i Jämtland, hennes i Skåne. Valet var enkelt.
– Det är en ynnest att få bo här. Generellt sett är människor rädda för att göra förändringar. Man lever i generationer på samma plats, ärver hus och rör sig i små geografiska områden. Vi är tvärtom. Då och då behöver vi lämna vår komfortabla zon, säger Lars.
Den första tiden på Österlen bodde de i Branteviks gamla skola men saknade avskildheten. På Vilhelmsdal fann de vad de sökte. Den fyrlängade gården ligger dold från insyn i änden av en lång grusväg längs ett kuperat och böljande landskap. Här kunde Christine också uppfylla sin dröm om att skaffa getter, som de mjölkade för hand. En dag testade de att göra ost på spisen. Resultatet gav blodad tand.
Mylla
Mellan de gröna kullarna ringlar den smala grusvägen fram och efter en dryg kilometer uppenbarar sig den fyrlängade gamla skånegården som efter dryga 150 år blivit gårdsmejeri.
Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående höns, en mindre flock gäss, två hundar samt en och annan katt.
Verksamhet
Här tillverkar vi kärleksfullt ett 20-tal olika ostar, alla med skilda personligheter, smör, yoghurt och filmjölk. Våra ostar innehåller bara mjölk, salt och löpe samt mjölksyrakultur. Inga tillsatser eller annat trams. Arbetet görs helt för hand. All mjölk pastöriseras för hög livsmedelssäkerhet och kvalité.
I dag har gårdsmejeriet två anställda utöver makarna själva. Basen i verksamheten utgörs av 20 olika ostsorter, som bär familjära namn som Lill-Stina, Blenda, Tant-Elsa och Britta. De saluförs både i den egna gårdsbutiken och via restauranger och butiker runt om i landet.
Diplom på väggen vittnar om många gastronomiska priser, däribland Gastronomiska Akademiens diplom, som de tog emot ur kungens hand.
Producenter
Christine & Lars Anderberg
Adress
Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Vranarp Vilhelmsdal
272 93 Östra Tommarp
Karta