Smakriket
Skåne

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Skåne

På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående höns, en mindre flock gäss, två hundar samt en och annan katt. Här tillverkar vi kärleksfullt ett 20-tal olika ostar, alla med skilda personligheter, smör, yoghurt och filmjölk. Våra ostar innehåller bara mjölk, salt och löpe samt mjölksyrakultur. Inga tillsatser eller annat trams. Arbetet görs helt för hand. All mjölk pastöriseras för hög livsmedelssäkerhet och kvalité.

Vilhelmsdals hemsida

Produkter

På Vilhelmsdals gård tillverkar vi kärleksfullt ett tjugotal olika ostsorter, alla med skilda personligheter. Kravmärkt gård med kravmärkta produkter.
Gårdsost Hård, gjord på pastöriserad komjölk.
Ost Feta Kossan KRAV, syrad ost av fetatyp gjord på opastöriserad Komjölk
Gräddfil Vilhelmsdal
Cremé Fraiche Vilhelmsdal
Yoghurt Vilhelmsdal
Ost Rosa Karlsson KRAV 400gr vitmögelost med halvmjuk textur av pastöriserad komjölk
Smör Vilhelmsdal 250gr

Bakgrund

För 14 år sedan var Vilhelmsdal en förfallen ödegård, men Lars och Christine såg potentialen.
Tre år tidigare hade pilkastning mot en Sverigekarta i villan i Vaxholm tagit dem till Österlen. Det var dags att bryta upp, att söka nya vägar. Hans pil hamnade i Jämtland, hennes i Skåne. Valet var enkelt.
– Det är en ynnest att få bo här. Generellt sett är människor rädda för att göra förändringar. Man lever i generationer på samma plats, ärver hus och rör sig i små geografiska områden. Vi är tvärtom. Då och då behöver vi lämna vår komfortabla zon, säger Lars.
Den första tiden på Österlen bodde de i Branteviks gamla skola men saknade avskildheten. På Vilhelmsdal fann de vad de sökte. Den fyrlängade gården ligger dold från insyn i änden av en lång grusväg längs ett kuperat och böljande landskap. Här kunde Christine också uppfylla sin dröm om att skaffa getter, som de mjölkade för hand. En dag testade de att göra ost på spisen. Resultatet gav blodad tand.

Mylla

Mellan de gröna kullarna ringlar den smala grusvägen fram och efter en dryg kilometer uppenbarar sig den fyrlängade gamla skånegården som efter dryga 150 år blivit gårdsmejeri.
Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående höns, en mindre flock gäss, två hundar samt en och annan katt.

Verksamhet

Här tillverkar vi kärleksfullt ett 20-tal olika ostar, alla med skilda personligheter, smör, yoghurt och filmjölk. Våra ostar innehåller bara mjölk, salt och löpe samt mjölksyrakultur. Inga tillsatser eller annat trams. Arbetet görs helt för hand. All mjölk pastöriseras för hög livsmedelssäkerhet och kvalité.
I dag har gårdsmejeriet två anställda utöver makarna själva. Basen i verksamheten utgörs av 20 olika ostsorter, som bär familjära namn som Lill-Stina, Blenda, Tant-Elsa och Britta. De saluförs både i den egna gårdsbutiken och via restauranger och butiker runt om i landet.
Diplom på väggen vittnar om många gastronomiska priser, däribland Gastronomiska Akademiens diplom, som de tog emot ur kungens hand.

Producenter

Christine & Lars Anderberg

Adress

Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Vranarp Vilhelmsdal
272 93 Östra Tommarp
Karta

PRODUCENTER I Skåne

Österlensaffran

Österlensaffran

Österlensaffran är en pionjär inom AgTech och ekologisk saffranproduktion i södra Sverige där man revolutionerar branschen med autonoma robotar och hållbara jordbruksmetoder. Noggrann metodik och höga kvalitetsstandarder gör att man kan erbjuda enastående saffran som uppskattas av välrenommerade kockar och kulinariska entusiaster världen över.

Stora Juleboda Gård

Stora Juleboda Gård

Hos familjen Callenbring odlas många produkter med stor kärlek och omsorg om miljön, jorden och den biologiska mångfalden. Djurhållningen på gården sker med samma stora kärlek, omsorg och respekt för djuren, vilket ger högkvalitativt kött och exklusiva ägg. Biologisk mångfald, djurvälfärd och goda smaker ligger

Mossagården

Mossagården

På Mossagården finns en av Sveriges största ekologiska hampaodlingar. Gården och odlingarna ligger naturskönt inbäddade bland pampiga evighetsekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här har det odlats ekologiskt sedan 1985.

VEGOSTAN

VEGOSTAN

VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.

Green Fries

Green Fries

Green Fries tillverkar svenska KRAV-märkta pommes frites av ekologisk potatis och rapsolja. 

Matmakarna

Matmakarna

Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man

BackRoads Farm

BackRoads Farm

På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan, bara dagar efter lanseringen. Bryggeriet blev sedan utnämnt till Skånes bästa dryckesproducent 2019. Honungsdryckerna har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som

Lupinta

Lupinta

Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng