Produkter
Ett antal getostar av olika slag: Fina Anna-Stina - en mognadslagrad Latiug med askad yta, Bongo - chèvrerulle med gårdens karaktär, Gambi - ännu en Latiug med vacker geotrichum-yta, Vildvittra - hårdpressad ost som lagras 6 månader i stenkällare på granplankor och Stalledräng - hårdpressad ost med kittvättad yta. Lagrad 6 månader i stenkällare.
Förutom ost finns även killingkött och charkprodukter av get och killing.
Bakgrund
Våren 2019 köptes de första avelsdjuren, getter av rasen Svensk lantrasget som ingår i ett avelsprogram för bevarande av rasen.
Mylla
Karaktären till Vita Getens produkter kommer från den unika biotopen som getterna har fri tillgång till via gamla skogsvallar på Linderödsåsen, här härjar floran vilt. Getterna kan beta från både träd, buskar och ris men de hittar minsann också svamp, bär, örter, blommor och annat gott.
Verksamhet
Varje morgon mjölkas de knappt 80 mjölkgetterna. Ystning görs dagligen på den helt obehandlade och spenvarma mjölken. Detta skapar möjlighet att ta tillvara på mjölkens unika bakterieflora som i sin tur ger produkterna en gårdsegen karaktär. Detta är den röda tråden i verksamheten; att värna om de unika möjligheter som finns på gården och låta det naturliga och vilda få blomma ut.
Producent
Kelai och Staffan Hjort heter de som driver Vita Geten gård och gårdsmejeri.
Adress
Äsphultvägen 319
298 94 Linderöd
Karta