Smakriket
Skåne

Vita Getens Gårdsmejeri

Skåne

I den unika biotopen på Linderödsåsen driver Vita Geten ett småskaligt jordbruk med gårdsmejeri. På gården bor ca 150 Svensk Lantrasgetter som betar fritt på små skogsvallar.

Besök hemsidan

Produkter

Ett antal getostar av olika slag: Fina Anna-Stina - en mognadslagrad Latiug med askad yta, Bongo - chèvrerulle med gårdens karaktär, Gambi - ännu en Latiug med vacker geotrichum-yta, Vildvittra - hårdpressad ost som lagras 6 månader i stenkällare på granplankor och Stalledräng - hårdpressad ost med kittvättad yta. Lagrad 6 månader i stenkällare. Förutom ost finns även killingkött och charkprodukter av get och killing.

Bakgrund

Våren 2019 köptes de första avelsdjuren, getter av rasen Svensk lantrasget som ingår i ett avelsprogram för bevarande av rasen.

Mylla

Karaktären till Vita Getens produkter kommer från den unika biotopen som getterna har fri tillgång till via gamla skogsvallar på Linderödsåsen, här härjar floran vilt. Getterna kan beta från både träd, buskar och ris men de hittar minsann också svamp, bär, örter, blommor och annat gott.

Verksamhet

Varje morgon mjölkas de knappt 80 mjölkgetterna. Ystning görs dagligen på den helt obehandlade och spenvarma mjölken. Detta skapar möjlighet att ta tillvara på mjölkens unika bakterieflora som i sin tur ger produkterna en gårdsegen karaktär. Detta är den röda tråden i verksamheten; att värna om de unika möjligheter som finns på gården och låta det naturliga och vilda få blomma ut.

Producent

Kelai och Staffan Hjort heter de som driver Vita Geten gård och gårdsmejeri.

Adress

Äsphultvägen 319
298 94 Linderöd
Karta

PRODUCENTER I Skåne

Mossagården

Mossagården

På Mossagården finns en av Sveriges största ekologiska hampaodlingar. Gården och odlingarna ligger naturskönt inbäddade bland pampiga evighetsekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här har det odlats ekologiskt sedan 1985.

VEGOSTAN

VEGOSTAN

VEGOSTAN är ett jordbruk på mikroformat som producerar ekologiska grönsaker i stor variation i Malmö.

Green Fries

Green Fries

Green Fries tillverkar svenska KRAV-märkta pommes frites av ekologisk potatis och rapsolja. 

Matmakarna

Matmakarna

Roger som driver Matmakarna strävar efter enkelhet. Från jord till bord utan krumelurer. Maten smakar inte bättre för att man sätter näsan i vädret. Åren i Afrika lärde Roger sig att allt handlar om råvarans klass. Ibland finns det bästa hos granngården, ibland får man

Vitaby Kyrkby Mejeri

Vitaby Kyrkby Mejeri

Jorden på Vitaby Kyrkby strax nedanför kyrkklockan har brukats av samma släkt i över nio generationer. Nuförtiden är det mjölkbonden Anders som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet. Cecilia som jobbar i mejeriet

BackRoads Farm

BackRoads Farm

På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s

Honey Hunter’s Elixir vann pris som ”Bästa skånska dryck 2018” på skånska dryckesmässan, bara dagar efter lanseringen. Bryggeriet blev sedan utnämnt till Skånes bästa dryckesproducent 2019. Honungsdryckerna har smakats och lovordats av Sveriges sommelier- och kockelit och avnjuts idag på exklusiva restauranger och cocktailbarer som

Lupinta

Lupinta

Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng