Smakriket
Skåne

Vitaby Kyrkby Mejeri

Skåne

Jorden på Vitaby Kyrkby strax nedanför kyrkklockan har brukats av samma släkt i över nio generationer. Nuförtiden är det mjölkbonden Anders som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet. Cecilia som jobbar i mejeriet har alltid älskat ost och drömt om att förädla sina egna favoriter av gårdens mjölk. Den första tiden koncentrerade hon sig på färska produkter som fil, grädde och créme fraiche. Hon har sen också återskapat mormor Huldas filbunke som har en syrlig friskhet utöver det vanliga.

Hemsida

Produkter

Filbunke - Är som det låter tillverkad direkt i bunken. Vi använder vår lågpastöriserade mjölk och en mjölksyra som ger en härligt söt och syrlig smak. Grädden ligger som ett lock på ytan, rör ner den i filen som då blir krämig och mjuk, eller njut den som den är.
Mjölk – ”Den godaste mjölk vi har smakat”, är en återkommande recension.
Grädde – Att få till en riktig grädde med rätt fetthalt är en svår konst.
Créme Fraiche – Har man väl smakat en hemmagjord créme fraiche är det svårt att gå tillbaka till den traditionella.
Smör - står och syras i flera dagar med ljuvligt resultat.
Grillost - ljuvligt god.

Bakgrund

Cecilias mormor hette Hulda Rask och arbetade som ung på Södra Mellby mejeri. Där lärde hon sig tillverka lokala ostar och tog kunskapen med sig hem när småbarnslivet kallade. Minnena av hemmagjord filmjölk och smör och ganska syrliga och rätt salta ostar lever ännu kvar i familjen. Barnbarnet Cecilia har alltid älskat ost och drömt om att förädla sina egna favoriter av gårdens mjölk.
Första tiden kom hon att koncentrera sig på färska produkter som fil, grädde och créme fraiche. Hon har också återskapat mormor Huldas filbunke som har en syrlig friskhet utöver det vanliga.

Mylla

En tidig soluppgång över Vitaby kyrkbys böljande backar på Österlen är en syn som består. De 70 holsteinkossorna dricker av det svala källvattnet och betar av det friska gräset som knappast blir grönare än just här, som är en del i förklaringen till varför gårdens mjölk blir så god.

Verksamhet

Mjölkbonden Anders är den som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet.
De 70 mjölkförande Holsteinkorna betar av det friska gräset som knappast blir grönare än just här, djuren lever ute halva året och på vintern rör de sig fritt inne i lagården. Cecilia jobbar i mejeriet och tar fram de färska mejeriprodukterna.

Producent

Anders och Cecilia.

Adress

Vitaby 124
27736 Vitaby
Karta

PRODUCENTER I Skåne

BackRoads Farm

BackRoads Farm

På BackRoads Farm utanför Vitaby på Österlen odlar man ekologiska äpplen som blir till prisbelönt Bad Apples äppelmust.

Honey Hunter’s Bryggeri

Honey Hunter’s Bryggeri

Honey Hunter’s bryggeri är en del av biotechföretaget ConCellae AB som grundades 2007 av oss, Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson, entreprenörer och forskare vid Lunds universitet. Företaget startades efter att vi gjorde en forskarupptäckt som avslöjade hemligheten bakom honungs förankring som folkmedicin. För detta erhöll

Lupinta

Lupinta

Lupinta är ett Malmöbaserat startup som tillverkar växtbaserade produkter av KRAV-odlade skånska lupinbönor. Deras mål är att minska importen av sojaprodukter från länder utanför EU och istället öka användningen av lokalt odlade lupinprodukter, för en mer hållbar värld.

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri

På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng