Produkter
Filbunke - Är som det låter tillverkad direkt i bunken. Vi använder vår lågpastöriserade mjölk och en mjölksyra som ger en härligt söt och syrlig smak. Grädden ligger som ett lock på ytan, rör ner den i filen som då blir krämig och mjuk, eller njut den som den är.
Mjölk – ”Den godaste mjölk vi har smakat”, är en återkommande recension.
Grädde – Att få till en riktig grädde med rätt fetthalt är en svår konst.
Créme Fraiche – Har man väl smakat en hemmagjord créme fraiche är det svårt att gå tillbaka till den traditionella.
Smör - står och syras i flera dagar med ljuvligt resultat.
Grillost - ljuvligt god.
Bakgrund
Cecilias mormor hette Hulda Rask och arbetade som ung på Södra Mellby mejeri. Där lärde hon sig tillverka lokala ostar och tog kunskapen med sig hem när småbarnslivet kallade. Minnena av hemmagjord filmjölk och smör och ganska syrliga och rätt salta ostar lever ännu kvar i familjen. Barnbarnet Cecilia har alltid älskat ost och drömt om att förädla sina egna favoriter av gårdens mjölk.
Första tiden kom hon att koncentrera sig på färska produkter som fil, grädde och créme fraiche. Hon har också återskapat mormor Huldas filbunke som har en syrlig friskhet utöver det vanliga.
Mylla
En tidig soluppgång över Vitaby kyrkbys böljande backar på Österlen är en syn som består. De 70 holsteinkossorna dricker av det svala källvattnet och betar av det friska gräset som knappast blir grönare än just här, som är en del i förklaringen till varför gårdens mjölk blir så god.
Verksamhet
Mjölkbonden Anders är den som ser till att kossorna får allt de behöver och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet.
De 70 mjölkförande Holsteinkorna betar av det friska gräset som knappast blir grönare än just här, djuren lever ute halva året och på vintern rör de sig fritt inne i lagården. Cecilia jobbar i mejeriet och tar fram de färska mejeriprodukterna.
Producent
Anders och Cecilia.
Adress
Vitaby 124
27736 Vitaby
Karta