Smakriket
Bohuslän

Nordisk Råvara

Bohuslän

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Nordisk Råvaras hemsida

Råvara

I Smakriket Öland odlar Nordisk Råvara bondbönor.

Bakgrund

Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1940-talet. Den är medlem i ärtfamiljen men inte närmare släkt med övriga bönor. Den har varit en viktig ingrediens i allmogens husmanskost och har använts kokta, hela eller till mos, och som malda till mjöl i bröd, gröt och välling.

Mylla

KRAV-odlas i mellanlera.

Verksamhet

Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.

Producent

Jakob Andersson, Röstorp Gård, Bohuslän

Adress

Röstorp 513
464 64 Brålanda
Karta

PRODUCENTER I Bohuslän

Nordic Seafarm

Nordic Seafarm

Nordic SeaFarm är Sveriges största havsbaserade odlare av tång. Odlingarna ligger i Skagerrak, närmare bestämt i skärgården utanför Fjällbacka och Koster. Tång som livsmedel är relativt nytt för oss i Sverige men har använts i tusentals år i Asien och andra delar av världen. Förutom

Orust Shellfish

Orust Shellfish

Orust Shellfish AB startades av Adriaan van de Plasse som har sina rötter just där ostron och musslor odlas i stor skala och stora volymer, Sydeuropa. Orust Shellfish finns i Bohuslän, där Adriaans fantastiska produkter växer i havet och förädlas i hans förädlingsfabrik på Orust.

Hoffrekullen

Hoffrekullen

Hoffrekullens handelsträdgård ligger i Romelanda, strax utanför Kungälv. Här odlas ett brett sortiment av tomater i olika färger, former och smaker samt en del andra grönsaker.