Nyheter

Sverige är 1572 kilometer långt och 500 kilometer brett. Det ger oss en unik mångfald av klimatzoner med helt olika förutsättningar för råvaror att utvecklas. Följ med på vad som händer i våra smakriken.

Dalarna

Vi är nominerade till Årets leverantör på Restauranggalan

Idag blev det officiellt att Smakriket är en av tre finalister i kategorin Årets leverantör på Restauranggalan 2018. Vi vill skicka ett stort grattis till alla våra producenter, som är själva stommen i Smakriket, och har en stor del i denna nominering. Utan er kunskap, nytänkande och envishet skulle Smakriket inte…

Kopensionat i Hagshult

Se filmen om Hagshultskossorna

Hos Hagshultskossorna tar man hand om pensionerade mjölkkor, en fantastisk resurs som blir ett gott och hållbart kött. När mjölkkorna kommer till Hagshult har de jobbat hårt, gett oss kalvar och försett oss med massor av mjölk, men när de kommer hit behöver de inte…

Årets färska älvdalsrom

Årets Älvdalsrom är här

Nu är årets färska Älvdalsrom äntligen här. I år fick vi vänta lite längre än vanligt på denna vårliga delikatess på grund av den segdragna vintern. Lyckligtvis sammanföll premiären med GastroNord och vi kunde bjuda på årets första Älvdalsrom i Smakriket-montern där även Marit och Anders från Älvdalslax fanns på…

Pär och johanna Hellström

Se filmen om Svedjan Ost

I Västerbotten finns en lång och stark tradition av att göra långlagrade hårdostar. Inspirerade av detta startade Johanna och Pär Hellström sitt gårdsmejeri i Svedjan 2011. I december 2017 serverades deras ost på Nobelmiddagen. Deras framgångsrecept är en ren och frisk mjölk från gårdens egna…

Tryggve Bergman, mannen bakom ursprungsmärkta Kalix Löjrom

Historien om Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel

Detta är filmen om Tryggve Bergman, eldsjälen bakom Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel Kalix Löjrom. Hör Tryggve berätta om hur han under fyra år tid arbetade för att ursprungsskydda Kalix Löjrom, och hur han trots många motgångar till slut lyckades bevisa att Kalix Löjrom är en…

Vera från Oviken Ost

Grönmögelosten Vera från Oviken Ost är tillbaka

Vera från Oviken Ost är en grönmögelost gjord på opastöriserad fårmjölk. Efter en tids frånvaro är den här favoriten nu äntligen tillbaka. Här hittar vi mer ost än mögel vilket ger en balanserad, rund smak. I osten finns toner av cikoria, spenat och nässlor som ger…

Svedjan på Nobelfesten

Svedjan Ost på Nobelfesten

Grattis Svedjan Ost! På Nobelfesten förra veckan fick gästerna njuta av Svedjans hårdost som serverades som en del i kvällens varmrätt. Vi är superstolta över att få sälja Nobelosten och glada att så många fick chansen att smaka en av Sveriges bästa ostar. Varmrätten på Nobelfesten 2017, signerad…

svensk chark

Se filmen om Millert & Dahlén

Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt. Följ med till Herrestad Säteri där Millert & Dahlén hämtar mycket av de råvaror som förädlas till högklassiga charkuterier med tydligt ursprung. I ek- och bokskogarna kring…

Kalix löjrom från Junköfiskarna

Se filmen om Junköfiskarna

Under den första veckan av årets löjromsfiske fick vi möjlighet att följa Junköfiskarnas intensiva arbete med att tråla siklöja och ur den utvinna den unika delikatessen Kalix löjrom. Här kan du se resultatet: Läs mer om Junköfiskarna här

Junköfiskarna trålar kalix löjrom

Årets första Kalix löjrom från Junköfiskarna

Fem veckor varje höst pågår löjfisket i Bottenviken som ger den ursprungsmärkta delikatessen Kalix löjrom. Dessa veckor betyder ett intensivt arbete för Junköfiskarna, såväl till havs som på land. De har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att tråla siklöja och ur den utvinna den unika produkten Kalix Löjrom. Trålning ute bland…

Lena plockar granskott i filmen om Högtorp Gård

Se filmen om Högtorp Gård

Högtorp Gård jobbar med smaken av det orörda genom att plocka vilda råvaror från skog och mark och förädla till oljor, sirap och inläggningar. Här berättar Lena och Ola hur de jobbar med olika smaker, hur de sköter sin mark för att säkerställa att de…

Utslagskor på Hagshult

Här får utslagskor en andra chans

Till Hagshult på det småländska höglandet kommer mjölkkor som inte längre klarar att producera mjölk i tillräcklig utsträckning, så kallade utslagskor. Här på gården får de vila och äta upp sig, på något som i det närmaste kan liknas vid ett pensionärshotell för kor. På Hagshult tar man…

junko vildlax fiskas i Bottenviken

Säsongspremiär för vildlax från Junkön

Varje försommar simmar vildlaxen långa sträckor när den söker sig från södra Östersjön upp i älvarna som mynnar ut i Bottenviken. Den återvänder hit varje år för att leka i sina födelseälvar. På den svenska sidan av Bottenviken finns en unik havs- och skärgårdsmiljö då de stora älvarna…

svenskodlas quinoa från Smakriket Skåne

Svensk quinoa odlad i Skåne

På den skånska gården Fagraslätt, nordost om Kristianstad, odlas svensk quinoa i ett framgångsrikt samarbete med Nordisk Råvara. Utmärkt proteinkälla Quinoa är en av få växter som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera. Det var basföda…

Älvdalsrom från Smakriket Dalarna

Älvdalsrom från Österdalälvens rena vatten

Regnbågslaxen som producerar Älvdalsrom lever i Österdalälvens kalla, strömmande vatten i norra Dalarna. På vårkanten när regnbågslaxarna är mogna att släppa rommen tas de upp och kramas med varsam hand direkt på bryggan. Romkramningen görs med ett lätt tryck på fiskens buk och den kan snabbt släppas tillbaka ner…

Fallmans-varlamm

Nu är vårlammen här

Som ett säkert vårtecken har Lammgruppen nu slaktat de första vårlammen och levererat dem till Fällmans Kött. Lammgruppen består av sex gårdar vid Mälaren. Här föder man upp lamm av högsta kvalitet, ett hantverk som kräver kunskap och genuin känsla för djur och miljö. Vårlammen föds i januari och går…

hogtorp-gard

Goda tillbehör till ost & chark från Högtorp Gård

Lena Engelmark Embertsén på Högtorp Gård i Sörmland gör spännande produkter framställda av vilda råvaror från svensk skog och åkermark. I sortimentet finns bland annat goda tillbehör till svensk ost och chark. Svenska smaker på ost- och charkbrickan – Högtorp Gård tar fram produkter som förmedlar och…

kraam-maker-och-svill-lanserades-pa-Arets-Kock

Spännande nyheter från Smakriket på Årets Kock-finalen

Under Årets Kock-finalen i Malmö lanserades två spännande nyheter från Smakriket; Krääm [maker] och Svill. En vegetabilisk kräm full av möjligheter Nordisk Råvara visade för första gången upp Krääm [maker], en kräm gjord på svensk KRAV-odlad lupin. Krämen är helt växtbaserad, och innehåller förutom lupinbönor svensk rapsolja och vatten. Krääm [maker]…

Smariketostar i Word Cheese Award

Svenska ostar tog medalj i World Cheese Award

Två av Smakrikets ostar rönte stor framgång under World Cheese Award i San Sebastian förra veckan. Dura från Oviken Ost belönades med en guldmedalj och Löfstalund från Löfsta Herrgårdsmejeri tog hem ett silver. Dura är en hårdost av obehandlad fårmjölk. – Det känns extra kul att…

lupinbona

Lupinböna vinnare i tävling om framtidens klimatsmarta mat

Nordisk Råvara tog hem första platsen i Vinnovas smakprovning av klimatsmart mat med sin crème på lupinböna. Tävlingen var en satsning för att få fram välsmakande, klimatsmarta proteiner som alternativ till konventionell köttproduktion. Företaget Nordisk Råvara har en övertygelse om att vi måste framställa mat som är långsiktigt hållbar. Deras…

hemost

Hemost har blivit upptagen i Smakernas ark

Smakernas ark är en del av Slow food-rörelsen och här samlas smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen.…

smakriketostlada

Låda med fem unika smakriketostar

Nu finns våra ostar från svenska gårdsmejerier samlade i en fin låda, perfekt till ostbrickan. Utbudet i lådan varierar men den innehåller alltid fem ostar av olika karaktär. Med i lådan finns även skyltar med ostens namn och vilket mejeri den kommer i från samt…

primumclassic_885

Unik selektering av Kalix Löjrom

Nu lanserar Junköfiskarna som första företag någonsin en selektering av Kalix löjrom. Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på Junkön i nordvästra Bottenviken sedan 1700-talet. De har tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna…

prins_885

Smakriketprodukter på Prinsens bröllopsmeny

När prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia den 13 juni fanns flera Smakriketproducenter representerade på menyn som serverades under bröllopsmiddagen. Älvdalsrom Oderwilldera från Sofias hemkommun serverades tillsammans med fläderinkokt vit sparris, ett färgsprakande blomstertäcke samt kallpressad rapsolja från Säby Gård på Ingarö som…

Spruce_885

SPRUCE granskottsolja och enskottsolja

Högtorp Gårds gran- och enskottsolja har fått ny design och återfinns nu under namnet SPRUCE. Oljorna är framställda av handplockade skott från ekologiskt certifierad skog i Sörmland. De eteriska oljorna i barren utvinns och ger en fantastisk smak och härlig grön färg till oljan. Spruce…

ganjal

Alkoholfri måltidsdryck gjord på hjortron

Golden Ganjal är ett utmärkt alternativ till dessertvin gjord på hjortron från regionen Queens of Lapland, området mellan Vilhelmina, Dorotea och Fredrika. Måltidsdryckerna Blue Ganjal (blåbär) och Red Ganjal (lingon) har nu fått sällskap av nytillskottet Golden Ganjal. Råpressade hjortron tillsammans med ekologiskt råsocker skapar…

Mozzarella_2_885

Säsongens första buffelmozzarella

I dagarna drog mozzarellaproduktionen äntligen igång igen på Ängsholmens Gårdsmejeri. Bufflarna kalvade för ett par veckor sedan och nu kan vi äntligen njuta av svensk mozzarella. Eftersom bufflarnas mjölk är väldigt fet i början av säsongen ger det en fast mozzarella med hög smak. Lite…

yoghurt

Första buffelyoghurten är här

Nu har vi äntligen fått den första buffelyoghurten från Ängsholmens Gårdsmejeri. Syrlig, krämig och fantastisk god. Yoghurten kommer i två varianter, en rörd och en fast. Båda ligger 0,5l burkar och har en fetthalt på 8%. Ängsholmens Gårdsmejeri har ställt om sina bufflar så att…

Mozzarella_1_885

Svensk buffelmozzarella snart tillbaka

Bufflarna på Ängsholmens Gårdsmejeri har nu kalvat, vilket betyder att vi snart får njuta av mejeriprodukter gjorda på svensk buffelmjölk igen. Mjölkningen är i full gång och först ut är buffelyoghurt. Buffelmozzarellan dröjer ett tag till, men är väl värd att vänta på! Läs mer…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng