Västerbotten

Andel av Sveriges yta: 3,5%
Folkmängd: 216 000 (13,9 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -10,5°
Medeltemperatur juli: 13,5°
Årsnederbörd: 500-700 mm

Vart du än är i Västerbotten är det aldrig långt till kusten. Här är höjdskillnaderna mindre än i många andra landskap i norra Sverige. Maten som växer och produceras präglas av ljusa sommarnätter och friska vintrar. Västerbottnisk mat är traditionsbundet knuten till jakt, fiske och skogen. Det begränsade jordbruket har historiskt använts för tunnbröd och palt, men även till mejerivaror som långfil och ost.

PRODUCENTER I Västerbotten

Gården London

Gården London

Gården London ligger i byn London i södra Västerbotten och är ett lantbruk med mjölkproduktion som bas. På gården ystas hantverksmässig ost av obehandlad, speciellt utvald mjölk och lagringen sker naturligt i gårdens jordkällare.

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri är ett småskaligt charkuteri som förädlar lokala och regionala råvaror till exklusiva charkprodukter. Verksamheten startade 2013, då det inte fanns några andra som jobbade med charkuterier småskaligt i Västerbotten.  

Svedjan Ost

Svedjan Ost

Familjen Hellström – Pär, Johanna och barnen Matilda, Alfred och Oskar är en jordbrukarfamilj i Västerbotten som gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från egna kor.