Värmland

Andel av Sveriges yta: 4%
Folkmängd: 313 000 (17,2 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -6°
Medeltemperatur juli: 14,5°
Årsnederbörd: 600-900 mm

Värmland präglas av stor temperatur- och vädervariation då landskapet är omväxlande med stora höjdskillnader. Landskapet domineras av kalltempererad barrskog med varma somrar. I Värmland har matkulturen formats av de stora skogsområdena. Sjöarna och vildmarken har skapat ett rikt utbud av svamp, bär och viltkött. Den glesa bebyggelsen gör att vildmarken fortfarande är bevarad och naturens skafferi fortfarande står orört. En klassisk, värmländsk rätt är nävgröt som görs på skrädmjöl och serveras med fläsk och lingon.

PRODUCENTER I Värmland

Nedre Femtå Qvarn

Nedre Femtå Qvarn

I Femtå Qvarn tillverkas skrädmjöl, en värmländsk specialitet av rostade havrekärnor från trakten.

Wermlands Bovete

Wermlands Bovete

Först i Norden med att odla ekologiskt bovete i kommersiell skala.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng