Skåne

Andel av Sveriges yta: 2,5%
Folkmängd: 1 287 000 (118 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -1°
Medeltemperatur juli: 16°
Årsnederbörd: 500-1000 mm

Den skånska matkulturen har utformats av landskapets geografiska förutsättningar och det faktum att regionen är Sveriges varmaste. Det milda vädret och den bördiga jordmånen har gjort det gynnsamt att odla och den skånska mathållningen har varit betydligt bättre än i övriga landet. Det rika utbudet av råvaror gav till och med skåningarna öknamnet ”grödabukar”. Genom detta har flertalet mathögtider skapats. Inte minst ålagillet där minst fyra rätter på ål ska sköljas ned med hemgjord bäsk.

PRODUCENTER I Skåne

Soldattorpets Mejeri

Soldattorpets Mejeri

På Soldattorpets mejeri bedrivs lokal, småskalig ostproduktion där själ och hjärta möts med ett unikt hantverk.

Öspab fruktodling

Öspab fruktodling

Öspab, Östra Sönnarslövs Plantskola, är ett företag där en tradition att odla äpplen möter ett modernt utvecklingstänkande med tonvikt på odling och vidareförädling av äpplen. På så sätt växer nya metoder och produkter fram, allt med våra egenodlade äpplen som bas.  

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Bjärhus

Bjärhus

Produkterna från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng