Jämtland

Andel av Sveriges yta: 7,5%
Folkmängd: 113 500 (3,34 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -9°
Medeltemperatur juli: 9,5°
Årsnederbörd: 500-1500 mm

Jämtland är det landskap i Sverige som efter Västkusten påverkas mest av Atlanten. Det som växer i dess svala klimat blir fyllt av smak tack vare den långa mognadsperioden och sommarens långa, ljusa dygn. Jämtarna har en lång kultur av att ta vara på, förädla och sälja det naturen ger. Närheten till skogen och viltet har alltid präglat invånarnas matkultur, men även boskapen har varit en viktig näringskälla.

PRODUCENTER I Jämtland

Ribes Nigrum Vingård

Ribes Nigrum Vingård

Nigrum är en vinliknande, alkoholfri måltidsdryck som tillverkas på Ribes Nigrum Vingård av svarta vinbär från Berganders Bär.

Berganders Bär

Berganders Bär

Intill Indalsälven odlar familjen Bergander svarta vinbär som förädlas till saft och gelé. Odlingen är en av få som finns i Sverige och förhållanden är mycket goda tack vare Jämtlands långa, ljusa sommarnätter.

Rönngården

Rönngården

På Rönngården förädlar Berit Henriksson egenodlade råvaror samt handplockade bär från skogen. Alla råvaror kommer från Jämtland och är ekologiska.

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser

Hedmans Delikatesser i Strömsun tillverkar kött-, fläsk- och viltprodukter sedan 1900 då Hugo Hedman startade företaget.

Örtagård Öst

Örtagård Öst

Örtagård Öst tillverkar nektar, saft, ostconfiture, torkade bär och andra produkter på egenodlad frukt och vilda bär.

Oviken Ost

Oviken Ost

Oviken Ost är ett gårdsmejeri som gör ost och andra mejeriprodukter av får, och komjölk. Fårmjölken kommer från gårdens egna mjölkfår medan komjölken köps in från en närbelägd gård. De flesta av ostarna görs på opastöriserad mjölk då mjölkråvaran är av högsta kvalitet. Gården heter Åkern och