Norrbotten

Andel av Sveriges yta: 6%
Folkmängd: 194 000 (7,28 invånare/km²)
Medeltemperatur januari: -12,5°
Medeltemperatur juli: 13°
Årsnederbörd: 400-700 mm

Sveriges nordligaste landskap förändras drastiskt under året mellan vintermörker och midnattssol. Det växlar mellan fjäll och skärgård och formas av samisk-, finsk- och svensk matkultur. De långa, ljusa somrarna ger extra smak- och näringsrika bär och grönsaker. De kalla vintrarna tar död på skadedjur och bidrar i förlängningen till renare råvaror eftersom mycket odling kan ske utan växtskyddsmedel. I Norrbotten finns ett naturligt skafferi av bland annat löjrom, röding, ren, björn, hjortron och åkerbär.

PRODUCENTER I Norrbotten

Pesula Lantbruk

Pesula Lantbruk

Pesula Lantbruk ligger i byn Kukkola, vid vackra Torneälv ca 2,5 mil norr om Haparanda. Här odlas ekologisk rybs, som sedermera blir rybsolja, på en del av Tornedalens bördiga jordar. Pesula Lantbruk är världens nordligaste matoljeproducent.

Junköfiskarna

Junköfiskarna

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedriver de småskaligt kustfiske och fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja. Familjen Ökvist har två fiskebåtar av totalt 35 med tillstånd att under fem veckor

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng