Smakriket
Västergötland

Stekosterian

Västergötland

På en KRAV-certifierad mjölkgård 3 km utanför Skara, bedriver Sara och Filip ett småskaligt mejeri. Med en blandning av Holstein & Jerseykor i besättningen får de tack vare den höga fetthalten väldigt krämiga ostar. De driver även en matvagn där de lagar mat med den egenproducerad osten.

Stekosterians hemsida

Produkter

Hokus Pokus Filliostus - en ost gjord på magi och kärlek. Tack vare Holstein & Jerseykor i besättningen får de den höga fetthalten som ger magisk krämiga ostar i både konsistens och smak. 

Bakgrund

De ville i första hand bevara en alldeles fantastisk råvara - den fina mjölken från kossorna Rut och Eva. Med den fina mjölken gjorde de osten Filliostus, som skapade så stor efterfrågan att de blev tvungna att starta Stekosterian.

Mylla

För hundra år sedan bedrevs gården av Stina och Anders-Petter. På slättlandskapet betade kossorna och kanske även några getter. Åren gick och många mjölkgårdar fick lägga ner, medan på denna gård djurens antal ökade till fler. Fem generationer senare har de skapat en av Sveriges grymmaste gårdsmejeri.

Verksamhet

Tillsammans med Holstein- och Jerseykossorna Rut och Eva, jobbar de stenhårt för att landsbygden ska fortsätta leva. Mejeriet går varmt minst fem dagar varje vecka, men ser fram emot att bräcka.

Producent

Sara Runsten och Filip Larsson.

Adress

Skånings-Åsaka Tyskagården 2,
532 96 Skara
Karta

PRODUCENTER I Västergötland

Sommarhagens Gårdsmejeri

Sommarhagens Gårdsmejeri

Sommarhagens Ost är beläget i de djupa skogarna i Ale, bara 3 mil norr om Göteborg. Av mjölk från ekologiska svenska kor, som hämtas direkt hos bonden 5 km från gården utförs ett hantverk som förvaltar den svenska osttraditionen med influenser från Europa. Ingredienslistan är

Bramleys

Bramleys

Bramleys startades 2009 av Joacim Holgersson och hans fru Fiona Longmore. Joacim och Fiona flyttade till Sverige 2008 och planterade de första äppleträden 2009. Nu har Bramleys ca 40 000 fruktträd mest äpplen och päron men även lite körsbär och bigarråer. Allt som odlas av

Halla Gård

Halla Gård

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin.