Strömmens Gårdsmejeri
Ekologiskt jordbruk med mjölkfår i Ånge, västra Medelpad. Här tillverkas ostar på fårmjölk från gårdens egna får och på inköpt komjölk.
Produkter
Boltjärn blå, en blåmögelost på fårmjölk som vann SM silver 2021 och Lammbrie, brie på fårmjölk som vann SM guld 2020.
Bakgrund
2018 bytte de sina stadsliv som butikschef och bilhandlare till att bli fårbönder och gårdsmejerister. En minst sagt omtumlande resa att gå ifrån två vanliga arbeten till att driva en gård med mer än 100 får och en mejeriproduktion. Gården har varit aktiv sen 1996 då Martin och Agneta Larsson startade ostproduktionen.
Mylla
Platsen även kallad Ljungandalen, med steniga jordar med mycket moränlera i jorden. Terrängen är kuperad med mycket berg. Djuren hålls på örtrika naturbeten på försommaren med skogen som skydd för väder och vind. Inför lamningen i augusti flyttas dom över till återväxten på odlad mark. Lamningen sker naturligt utomhus under augusti månad. Fodret skördas tidigt för att vara spätt och näringsrikt och odlas med timotej, ängsvingel och olika sorters klöver.
Verksamhet
Fåren mjölkas från september till februari och mejeriet ystar ca 2-3 gånger i veckan. På gården finns ett gårdsmejeri och man föder också upp slaktlamm. Fågelbergets chark förädlar fårköttet till korvar.
Producent
Caroline Nielsen, mejerist född och uppvuxen i Borås. Christoffer Lindahl, född och uppvuxen i Långsele.
Adress
Boltjärn 143
841 92 Ånge
Karta