Nu lanserar Junköfiskarna som första företag någonsin en selektering av Kalix löjrom.

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på Junkön i nordvästra Bottenviken sedan 1700-talet. De har tillstånd att under fem veckor varje höst tråla siklöja och ur den utvinna den unika delikatessen Kalix löjrom.

Under de fem veckor som löjfisket pågår varierar kornstorleken på löjrommen från 0,8 till 1,3 mm. Smaken och texturen förändras också och blir allt mer utvecklad. Som första företag någonsin, selekterar Junköfiskarna Kalix löjrom i tre olika storlekar.

Primum

Primum är Kalix löjrom från löjfiskets första dagar. Romkornen är små med en mycket fast textur. Doften är ren med en svag ton av hav. Smaken är frisk och har mycket tydlig mineralitet.

Classic

Classic utgör hjärtat av skörden och fås under de tre mellersta av de totalt fem fiskeveckorna. Doften är ren med en svag ton av hav. Smaken har tydlig mineralitet och är frisk och fyllig. Kornen är fasta och smälter mot gommen.

Matura

Matura är Kalix löjrom från löjfiskets sista dagar. Vid det här laget har rommen mognat och de stora kornens membran är tunna och smälter lätt i munnen. Doften är ren med en tydlig ton av hav. Smaken är fyllig med fin mineralitet.

Läs mer om Junköfiskarna här