Smakriket
Åland

Öfvergårds

Åland

Öfvergårds är en liten äppelodling som ligger i Tjudö, Ålands äppelrike. Här i Finlands äppelträdgård odlar och förädlar de sina egna äpplen till prisvinnande sortrena äppelmuster, äppelglögg, picklade äppelskott och andra delikatesser. De jobbar enligt principen: ”Endast av förstklassig råvara kan man skapa förstklassiga mathantverksprodukter”.

Besök Öfvergårds hemsida

Produkter

Öfvergårds har valt att producera sortspecifik äppelmust av första klass-äpplen, för att lyfta varje äppelsorts färg, smak och karaktär. Övriga produkter tillverkas efter säsong. De gör även picklade äppelskott i samarbete med Backmans Smakverk.

Bakgrund

År 2014 drabbades Öfvergårds av en hagelskur som förstörde hela skörden. Det var ett hårt slag men blev startskottet till att utveckla gården från en traditionell äppelodling till ett innovativt och kreativt företag som satsar på mathantverksmässig förädling av gårdens egna äpplen.

Mylla

Det åländska skärgårdsklimatet, med lång sval vår, långa ljusa sommarnätter och höstens varma dagar och kyliga nätter, gör att frukten blir extra smakrik och det gör att de förädlade produkterna sticker ut smakmässigt. Det här är småskaligt hantverk där man har kontroll över hela kedjan – från jord till bord.

Verksamhet

Utöver mathantverksmässig förädling av egna äpplen till i huvudsak sorters äppelmust har man även valt att satsa på gårdsturism. På Öfvergårds kan man delta i äppelsafari, ha picknick i äppelträdgården med våra ax-plockvagnar. Genom ”Mitt Äppelträd; Vi odlar – Du skördar” kan man hyra äppelträd i vår odling.

Producent

Anna och Jan Alm; äppelodlare, mathantverkare, dryckesproducenter och "äpplevelsearrangörer". Båda jordbrukarbarn som aldrig någonsin skulle bli bönder…

Adress

Vesterbacken 76
AX-22330 Tjudö
Karta

PRODUCENTER I Åland

Backmans Smakverk

Backmans Smakverk

Backmans Smakverk tillverkar chark, alltid för hand och med djup respekt för råvaran - det allra bästa åländska köttet. Filosofin är att alltid välja råvara utefter vad som är bäst för säsongen.