Smakriket
Västergötland

Bramleys

Västergötland

Bramleys startades 2009 av Joacim Holgersson och hans fru Fiona Longmore. Joacim och Fiona flyttade till Sverige 2008 och planterade de första äppleträden 2009. Nu har Bramleys ca 40 000 fruktträd mest äpplen och päron men även lite körsbär och bigarråer. Allt som odlas av Bramleys är ekologiskt och odlingarna har varit KRAV-godkända sedan 2009.

Besök hemsidan

Produkter

Nästan allt som Bramleys odlar förädlas till must helt utan tillsatser. Alla äpplena till Bramleys sort muster kan spåras till odlingarna och i många fall till trädet där de har växt. De har även börjat göra en ny premiumprodukt som heter Bratten. Detta är en alkoholfri produkt som är gjord helt med inriktning till mat. Det finns även eklagrade Bratten och en söt dessermust. Namnet Bratten har de tagit från det lokala namnet för Balder, det var på slutningen där äppelodlingarna nu finns som Brattens slott utsikten stod enligt sägnen.

Bakgrunder

Både Joacim och Fiona har ett stort intresse av både vin och mat. Joacim började att längta hem till platåbergen och läste en artikel om bristen på Svenska äpplen. Så de beslutade sig att köpa lite mark och plantera Äppleträd. Under åren har de tagit över gamla kulturodlingar både på Kinnekulle och Mösseberg och 2017 byggdes det nya musteriet.

Mylla

Kinnekulle var berömt för fruktodlingar långt tillbaka i tiden, Linné nämnde odlingarna redan på 1700-talet. Den kalkrika jorden gör att äpplena utvecklar unika smaker och de sydliga sluttningarna gör att frukten får ovanligt mycket sol för våra breddgrader. Närheten till Vänern gör att höstarna blir långa relativt varma. Detta är en kombination som ger möjligheten att odla sorter som normalt inte fungerar så långt norr ut. Odlingarna i Gökhem på Mösseberg planterades 1926 och ligger på över 200 meters höjd. Detta gör att det tar en lång tid för äpplena att mogna och ger frukt med en hög syra.

Verksamhet

Skörden börjar redan i juli då det skördas omogna äpplen för Bratten. Det är viktigt att smaka äpplena före skörden så att sockermognaden inte har kommit för långt. I augusti börjar skörden av mogna äpplen och skörden fortsätter in till november. Pressning börjar i augusti och det pressas in till januari. Resterande delen av året går åt att krama träden så de ger mycket frukt av den högsta kvaliteten. Joacim kan inte sitta still och försöker hela tiden hitta nya produkter.

Producent

Joacim Holgersson, Fiona Longmore, Asef Yosuf, Kate Ford, Pierre Färneklev och Jessica Van den Berg.

Adress

Öboängen Sunnerby 1
531 99 Lidköping
Karta

PRODUCENTER I Västergötland

Sommarhagens Gårdsmejeri

Sommarhagens Gårdsmejeri

Sommarhagens Ost är beläget i de djupa skogarna i Ale, bara 3 mil norr om Göteborg. Av mjölk från ekologiska svenska kor, som hämtas direkt hos bonden 5 km från gården utförs ett hantverk som förvaltar den svenska osttraditionen med influenser från Europa. Ingredienslistan är

Stekosterian

Stekosterian

På en KRAV-certifierad mjölkgård 3 km utanför Skara, bedriver Sara och Filip ett småskaligt mejeri. Med en blandning av Holstein & Jerseykor i besättningen får de tack vare den höga fetthalten väldigt krämiga ostar. De driver även en matvagn där de lagar mat med den egenproducerad osten.

Halla Gård

Halla Gård

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin.