Smakriket
Öland

Nordisk Råvara

Öland

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.

Nordisk Råvaras hemsida

Råvara

I Smakriket Öland odlar Nordisk Råvara Vreta gulärt.

Bakgrund

Vreta gulärt härstammar från en östgötsk gulärt och var mycket populär fram till 70-talet i Sverige. I konkurrens av utländska, högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Tack vare Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter och öländska ärtodlare
har Vreta hållits vid liv, uppskattad för sin intensiva och rena smak.

Mylla

Vreta gulärt odlas i bördig, lätt lerjord. Ärten är bladrik och växer sig väldigt hög vilket gör den svår att tröska och därmed ger en låg avkastning.

Verksamhet

Nordisk Råvara arbetar med att ta till vara både nya och gamla baljväxter. Grödor som Rättviksärt och Gotlandslins är svenska kulturarvsgrödor som har odlats i Sverige under århundraden. Men Nordisk Råvara arbetar också med nya baljväxter som har bra förutsättningar för att odlas i Sverige, som yin yangböna och grön delikatesslins.

Producenter

Camilla Berglund och Mats Sjögren, Mysinge, Mörbylånga, Öland.

Adress

Mysinge 214
38660 Mörbylånga
Karta

PRODUCENTER I Öland

Ekberg & Forsberg

Ekberg & Forsberg

Ekberg & Forsberg AB som tillverkar ekologisk rapsolja startades 2012 av de nyblivna pensionärerna Lasse Forsberg och Sven Ekberg. Lasse Forsberg drev under många år det välrenommerade mattemplet Halltorps Gästgiveri på Öland. Sven Ekberg är journalist och var i 18 år programledare för det populära

Ölands Köksmejeri

Ölands Köksmejeri

Ölands köksmejeri ystar hantverksmässigt i liten skala på lokal mjölk. Resultatet blir ostar med smak av Stora Alvaret.