Smakriket
Blekinge

Orranäs Gårdsmejeri

Blekinge

På Orranäs Gårdsmejeri som drivs av Boel & Lars Dahlberg tillverkas genuin ost på ett hantverksmässigt sätt. Osten görs på mjölk från egna getter och på ekologisk mjölk från grannens kor.

Orranäs Gårdsmejeris hemsida

Produkter

Många av Orranäs ostar är flerfaldigt prisbelönade och några av dem säljs genom Smakriket:
Garpens Fyrost, en lactique av pastöriserad getmjölk.
Källarlagrad Caprin, en halvhård pastöriserad getost.
Orranäs Vit Caprin, traditionell svensk getost gjord på pastöriserad getmjölk.
Varpan, en lactique av pastöriserad, ekologisk komjölk.

Bakgrund

2009 övergav Boel och Lars Dahlberg storstaden och blev getbönder med eget mejeri i Orranäs, beläget längs kusten i sydöstra Blekinge. Boel och Lars jobbade tidigare inom helt andra områden och hade ingen erfarenhet av vare sig jordbruk, getter eller osttillverkning.
De ville göra något annat innan de blev för gamla och har alltid tyckt om att vara nära djur och natur. När de hittade den vackra gården i Orranäs, var valet inte svårt. De sålde sitt hus i Stockholm och började leva sin dröm.

Mylla

Det blekingska betet är ganska magert, här finns mycket slån, björnbär och hallon som växer runt stenmurarna och gott om lövträd och välsmakande örter. Klimatet på blekingska sydostkusten är det varmaste och torraste i Sverige. Getterna som går på lösdrift har fri tillgång till egenskördat hö och får kraftfoder i lagom portioner.
2012 byggdes en gammal stenkällare om till ostlager. Här lagras hårda ostar som får sin särskilda karaktär genom den speciella atmosfären i källaren. Under lagringen utvecklas en s.k. vild naturligt blomstrande yta. Varje ost torrborstas och vänds dagligen, så småningom kommer de att likna en sten plockad från någon av de blekingska stenmurarna.

Verksamhet

En mycket god djurhållning och omtanke om miljön genomsyrar hela verksamheten på Orranäs Gårdsmejeri. Boel och Lars har kontroll på hela produktionskedjan från vallodling/grovfoder till uppfödning av getter och mjöl- och ostproduktion.
På gården finns förutom mejeri och 60 mjölkande getter även hästar, stall och ridhus. Under mars/april föds alla killingar. De får dia sina mödrar tills de är gamla nog att skiljas åt. Bockkillingarna föds upp för slakt, av köttet tillverkas en underbar lufttorkad rökt salami. På gården finns en gårdsbutik, där man förutom ost och salami, kan handla lokalt hantverksmässigt tillverkade produkter samt getskinn från den egna gården.

Producenter

Boel och Lars Dahlberg driver gård och mejeri själva. Under sommarhalvåret får de hjälp med djurhållning och jordbruk av ungdomar från olika delar av världen som kommer och praktiserar.

Adress

Orranäs 436
373 00 Jämjö
Karta

PRODUCENTER I Blekinge

Nordisk Råvara

Nordisk Råvara

Smarta råvaror som är långsiktigt hållbara. Skonsamt odlade genom jordbruk på utvalda växtplatser. Det är tanken bakom Nordisk Råvara.