Smakriket
Södermanland

Lasätter Gård

Södermanland

Lasätter gård utanför Nyköping är en av två  större fläderodlingar i Sverige med sina 300 buskar. Sedan tidigt 80-tal har Lasätter producerat hantverkmässiga fläderprodukter.

Lasätter Gård hemsida

Produkter

Fläderblomssaft & kolsyrad fläderdryck, frysta fläderblommor och fläderbär.

Bakgrund

På 80-talet sattes de första buskarna på Lasätter gård. Då drevs gården som jordbruk och det blev ett tillskott för gårdens verksamhet. Saften tillverkades i mjölkboden och blommorna torkades på ställningar.
Fläderblommor skördas under ca.3 veckor i juni/juli. Saften görs på ”gammaldags vis” dvs. kokas upp med vatten, ekologiskt socker, citronskal, citroncest och fläderblommor. Därefter förs allt över till kylaren som rymmer ca 300 liter. Där kyler den ihop med blommor och citron i 7 dagar innan den tappas på flaska. På så sätt kan saften produceras året runt. Den mousserande fläderdrycken framställs av flädersaften i samarbete med ett bryggeri i Östergötland, där den tappas på flaska. På hösten efter första frosten, skördas de mogna bären. Innan frosten, skördas en del omogna bär för tillverkning av fläderkapris.

Mylla

Lasätter gård är också en hästgård, så det brunna gödslet kommer väl till användning som gödning av buskarna. Försök även med biokol har prövats för att gynna jordens mylla och binda CO2 i jorden. Flädern innehåller glykosider som lindrar infektioner och verkar feber nedsättande. Bären är rika på C-vitamin, antioxidanter och betakaroten.

Producent

Lasätter Gård drivs av familjen Craaford. Förutom fläderproduktion drivs gården också som ett boende och mötesplats för grupper, med rundvandring för våra gäster om fläder och tillverkning.

Adress

Familjen Crafoord
Lasätter gård
611 95 Nyköping

Adress

Lasätter gård
611 95 Nyköping
Karta

PRODUCENTER I Södermanland

Camelina of Sweden

Camelina of Sweden

Familjeföretaget by Ranch är ett lantbruksföretag som arbetar för att ta ekologisk växtodling till nästa nivå, samtidigt som de bidrar till ett mer hållbart samhälle för djur, natur och människor.

Femöre Rök

Femöre Rök

Femöre Rök är ett gammalt anrikt rökeri beläget i Oxelösunds fiskehamn, som funnits där sedan 1959. De röker all olja på gammaldags vis, sågar upp och klyver all ved de röker med själva.

Millert & Dahlén

Millert & Dahlén

Millert & Dahlén ligger i Stallarholmen och tillverkar charkuterier av sörmländsk köttråvara från flera olika djurslag, både tamboskap och vilt.

Lista Gård

Lista Gård

Lista Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.

Hagby Säteri

Hagby Säteri

Hagby Säteri är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka. Tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.

Ekeby Gård

Ekeby Gård

Ekeby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion utefter kockars behov och önskemål, med fokus på djurens välmående.

Välnäs Gård

Välnäs Gård

Välnäs Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.

Högtorp Gård

Högtorp Gård

Högtorp gård förädlar smaken av det orörda och framställer produkter som förmedlar och förhöjer den nordiska smaken.