Till Hagshult på det småländska höglandet kommer mjölkkor som inte längre klarar att producera mjölk i tillräcklig utsträckning, så kallade utslagskor. Här på gården får de vila och äta upp sig, på något som i det närmaste kan liknas vid ett pensionärshotell för kor.

På Hagshult tar man hand om utslagskor

Redan efter 4-6 år är många kor redan uttjänta som mjölkkor. De är ofta magra och trötta, och ger inte bonden särskilt mycket betalt vid slakt. Genom att istället ge dessa kossor ett andra liv, där de får gå fritt och beta gräs, kan man få nötkött av hög kvalitet med mycket insprängt fett. Hagshult har ett samarbete med Torsjö säteri, utanför Eksjö, som innebär att när deras mjölkkor inte producerar önskvärd mängd mjölk längre skickas de till Hagshult.

Stor omsorg för kossorna ger bra kött

Hagshult drivs av Carl-Johan Bertilsson, som är sjätte generationen som brukar gården. Här får kossorna gå ute och beta på marker med fulla med gräs, örter och klöver och hjälper på så sätt till att hålla landskapet öppet och skapa en mångfald i växtligheten. Under årets kalla månader går de lösa på mjuka djupströbäddar i den moderna ladugården, där serveras gräs som är producerat inom en radie på max 2 km från gården. I ladugården finns ryktborstar som snurrar i behaglig takt för att ge korna massage och speciella lampor som ger ett ljus som är så likt naturligt dagsljus som möjligt. Det finns också särskilda portar där djurbilen kan köra intill när nya kossor anländer för att undvika stress både för djuren som kommer och för dem som redan bor där.

Ett sätt att tacka kossorna för lång och trogen tjänst

I ladugården finns även en scanner som mäter fettsammansättningen hos djuren varje gång de passerar. På så sätt kan man följa varje enskild individ och se att de växer som de ska. Efter 3-6 månader brukar de flesta kossor vara redo för slakt. När de kossor som blivit utvalda passerar genom en grind i ladugården öppnas per automatik ytterligare en grind som släpper in dem i en box där de stannar i lugn och ro tills djurbilen anländer dagen efter. Kossorna stiger själva lugnt ombord på bilen utan att blir stressade eller oroliga, det är viktigt att allt sker med omsorg om djurens bästa. Slakteriet ligger i Lammhult som är mindre än en timme bort.

– Vi älskar både mjölk och kött och ser det här som en möjlighet att ge kossorna en skön lång spa-upplevelse som tack för alla fina kalvar, all mjölk de gett oss och alla landskap de hjälpt till att hålla öppna. Att det dessutom bidrar till att förbättra köttkvaliteten är en fantastisk möjlighet som vi är glada över att kunna bidra till, förklarar Carl-Johan Bertilsson.

Läs mer om Hagshultkossorna här.