Produkt
Kött från mjölkkor som får en andra chans i en klimatsmart och hållbar produktion.
Bakgrund
Ur Carl-Johans kunskap om skogs- och lantbruk och Ulrikas erfarenhet av företagsutveckling, samt det gemensamma intresset för hållbarhet föddes idén om att ge uttjänta mjölkkor, så kallades utslagskor, ett nytt liv och en andra chans. De lekte med tanken att deras gård skulle vara som ett spa för kossor där de kunde vila upp sig och äta god mat med målet att ta till vara den fina resursen i mjölkkon samtidigt som man hjälper till att bibehålla ett öppet landskap och får ett riktigt gott kött.
Mylla
I generationer har smålänningar brutit sten och skapat bra betesmark till sina djur (det är därför det finns så många fina stengärdsgårdar här). Marken runt Hagshult lämpar sig bättre som mat till djur än för odlingar av oljeväxter och spannmål. Kossornas mular håller landskapet öppet när de betar gräs, klöver och örter. Det är viktigt att vi håller ängar och hagar öppna som ger ett böljade landskap med en stor mångfald i faunan. Det är ingen slump att du på det småländska höglandet, bland röda stugor och vackra ekhagar, ofta ser betande kor och kalvar.
Verksamhet
Genom ett samarbete med Torsjö säteri, utanför Eksjö kommer utslagskor till Hagshult när de inte längre klarar av att producera tillräckligt med mjölk. Den tid på året när vädret tillåter går kossorna ute och betar, resten av tiden går de i en ladugård med mjuka djupströbäddar. Där får de äta gräs som är producerat inom en radie på max 2 km, för att undvika onödiga transporter. På Hagshult använder man gärna tekniska innovationer och nya metoder, men med filosofin att det inte ska ersätta människan utan bara komplettera den. Ett exempel på det är den automatiska utfodringen som gör att djuren alltid har tillgång till färskt foder. I ladugården finns speciella lampor som ger ett ljus så likt det naturliga ljuset utomhus, som möjligt. Lamporna styrs med sensorer och timers som regleras automatisk beroende på klockslag och årstid.
Kor som levererar mjölk är alltid chippade. Det har man tagit till fasta på och installerat en scanner som mäter hullet på kossorna varje gång de passerar. På så sätt kan man också i datorn se och mäta att korna växer som de ska (även om Carl-Johan såklart också ser och känner det när han är i ladugården).
Producenter
Carl-Johan Bertilsson tillsammans med sin sambo Ulrika Björnhag. Carl-Johan är den sjätte generationen som brukar gården, där det alltid har funnits djur. Genom att kombinera tradition med modern teknik och utveckling driver de idag projektet med Hagshultkossorna.
Adress
Gräshult 2
568 93 Skillingaryd
Karta