Smakernas ark är en del av Slow food-rörelsen och här samlas smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen. Svenska exempel är Linderödsgrisen från Skåne, bruna bönor från Öland och Souvas reninnanlår från Sápmi. Och nu alltså även Hemost från Småland.

Hemosten kännetecknas av sin syrliga smak, och traditionellt ystades den i varje småländskt hem, särskilt till jul. Vår hemost tillverkas av Solveig Johansson på Hjortsjö Gårdsmejeri som ligger i Rydaholm i södra Småland.

Solveig är, om inte den enda, en av få som kan det gamla hantverket med att ysta en hemost. Hemost är en mycket traditionell ost som ystas på mjölk som har självsyrat dvs. lite som långfil. Solveig handmjölkar sina sju fjällkor som betar fritt på örtrik ängsmark och som även äter blåbärsris och hallon när det kommer åt. Betet, mjölkkvaliteten och det nästan bortglömda hantverket gör hemosten från Hjortsjö Gårdsmejeri till en helt unik ost.

Läs mer om vad Slow food skriver om hemosten och vikten av att bevara denna unika ost här.