I Ales djupa skogar ystas prisbelönt ost av lokal ekologisk mjölk. Sommarhagens gårdsmejeri ligger bara tre mil utanför Göteborgs stadspuls, men det traditionella hantverket gör att det känns som hundra år bort.

På Sommarhagens började arbetet med en kärlek till getter och ostarna ystades till en början på getmjölk, men 2014 bestämde man sig för att hitta ett mer långsiktigt sätt att driva gården och istället började man köpa ekologisk komjölk från en lokal gård. Beslutet visade sig vara en lyckträff för i och med detta fick man kontakt med en mjölkbonde med stort engagemang och idag ystar Cecilia på mjölk från bland annat svensk svartvit boskap, Fleckvieh och alpkoroasen Montbeliarde. Allt för att få en så bra sammansättning av fett och protein som möjligt.

En gnutta göteborgshumor

Närheten till Göteborg har gjort att man har valt att namnge ostarna efter lokala profiler och med hjälp av lite hederlig ”göteborgshumor”.

– Smakupplevelse inleds på det viset med ett leende som förhoppningsvis växer när osten når munnen, berättar mejerskan Cecilia Ferdinand.

Cecilia Ferdinand, mejerska och ägare av Sommarhagens Gårdsmejeri

I sortimentet finns bland annat vitmögelosten Lyckliga Laila, den mjuka kittosten Soliga Sonya, grillosten Stekheta Stina och den prisvinnande grönmögelosten Kaxige Kal.

Läs mer om Sommarhagens Gårdsmejeri