New Nordic Beverage
Nya nordiska drycker av frukt och vilda bär från Västerbotten.
Ett stort urval av färska, frysta och torkade råvaror från skog och mark.
En dag när Maria Eriksson plockade tranbär på myren slogs hon av hur mycket av skogens råvaror som aldrig tas till vara. Det satte igång ett febrilt sökande efter kunskap vilket så småningom gav henne anledning att kontakta Grönsakshallen. ”Har ni något behov av viltplockat”, var hennes fråga. Ett positivt gensvar gav henne råg i ryggen att säga upp sig från jobbet som undersköterska på lasarettet 2016 och istället starta Bärande Produkter med bas i Vännäs utanför Umeå. Intresset för hennes produkter har varit stort sedan dess. Företaget är fortfarande under uppbyggnad och Maria tar ett steg i taget. Målet är hållbarhet, delaktighet och högsta kvalitet.
Marias smakrike är Västerbotten och det är därifrån de flesta av hennes råvaror kommer, från skogar, hyggen, myrar, ängar, åkrar och även trädgårdar ibland. Men en förutsättning att kunna arbeta effektivt och förlänga säsongen maximalt är att ha tillgång till bra marker runt om i hela landet, från lövskogar i söder till fjällnära marker i norr. Det gör Maria och hennes medarbetares arbete rörligt. ”Skogen och markerna är som ett jätteträdgårdsland och vi tar rätt på alla delar där de finns till hands.”
För att kunna arbeta med lite större kvantiteter vänder Maria Eriksson sig i huvudsak till grossister, restauranger och producenter med sina produkter. Utöver dem erbjuder Maria även sin kunskap. Det kan exempelvis handla att hjälpa till att hitta lokala ersättare till importerade smaksättare eller ge kockar nya idéer om hur vilda växter kan användas i köket. Navet för verksamheten är lokalen i Vännäs dit sommarens skörd hamnar och där rensning, torkning och paketering äger rum. Bärande Produkter är ett socialt företag. ”Vi tar tillvara på det som finns i skogen och omvandlar det till jobb och unika kvalitetsprodukter”, förtydligar Maria.
Maria Eriksson
Örbäck 3
911 94 Vännäs
Karta
Nya nordiska drycker av frukt och vilda bär från Västerbotten.
Hansen Charkuteri är ett småskaligt charkuteri som förädlar lokala och regionala råvaror till exklusiva charkprodukter. Verksamheten startade 2013, då det inte fanns några andra som jobbade med charkuterier småskaligt i Västerbotten.
Familjen Hellström – Pär, Johanna och barnen Matilda, Alfred och Oskar är en jordbrukarfamilj i Västerbotten som gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från egna kor.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.