Smakriket
Värmland

Nedre Femtå Qvarn

Värmland

I Femtå Qvarn tillverkas skrädmjöl, en värmländsk specialitet av rostade havrekärnor från trakten.

Nedre Femtå Qvarns hemsida

Produkt

Skrädmjöl är rostade havrekärnor som malts till mjöl. Skrädning kallas det när skalen sållas bort från de rostade kärnorna. Mjölet, som har en speciell och lite mustig smak, är typiskt värmländskt och användes traditionellt i nävgröt och skrädmjölsdrömmar, men kan också användas i bröd, pannkakor och sockerkaka. Sedan 2021 är värmländskt skrädmjöl försett med skyddad geografisk beteckning.

Bakgrund

Kvarnen byggdes 1924 av Johan ”Stret-Johan” Persson. 1939 övertog AB Femtå Elektricitetsverk kvarnen. De flyttade kvarnen till nuvarande plats. Ett antal ägare och mjölnare har passerat.
Kvarnen har fått sitt namn från Femtån som stupar brant ner i dalgången alldeles i närheten.

Mylla

Havret som används i framställningen odlas lokalt. Femtå Qvarn är en fantastisk byggnad som, trots att den har stått tom så länge, har klarat sig bra. Mjölet skållas, sållas och mals i samma maskiner som användes av Stret-Johan.

Verksamhet

I kvarnen mals mjöl för egen försäljning och man levererar till olika företag i Sverige.

Producenter

Idag drivs kvarnen av Nils-Åke Jonsson tillsammans med dottern Sara.

Adress

Snickarbacken 6
680 52 Ambjörby
Karta

PRODUCENTER I Värmland

Wermlands Bovete

Wermlands Bovete

Först i Norden med att odla ekologiskt bovete i kommersiell skala.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng