Smakriket
Värmland

Femtå Qvarn

Värmland

Femtå Qvarn stod tom och övergiven i nästan 50 år innan Henry Ketola tog över. Nu snurrar kvarnhjulet igen och rostade havrekärnor mals till typiskt värmländskt skrädmjöl.

Femtå Qvarns hemsida

Produkt

Skrädmjöl är rostade havrekärnor som malts till mjöl. Skrädning kallas det när skalen sållas bort från de rostade kärnorna. Mjölet, som har en speciell och lite mustig smak, är typiskt värmländskt och användes traditionellt i nävgröt, men kan också användas i bröd, pannkakor och sockerkaka.

Bakgrund

Femtå Qvarn byggdes år 1924 av Stret-Johan i Mörbacka. Johan utvandrade till Amerika där han forskade i majsodling, men återvände till sin kvarn i Sverige och drev den fram till 1932 då båttrafiken i Klarälven lades ner och han gick i konkurs. År 1938 revs kvarnhuset, men själva kvarnen flyttades till ett nytt hus intill den nya farvägen, där det ligger än i dag. Mjölnare Viktor var verksam från mitten av 1940-talet till år 1973 då han en dag stängde av maskinerna, gick ut och låste dörren för att aldrig återvända.
Henry Ketola köpte kvarnen som stått orörd i nästan 50 år och startade upp de gamla maskinerna i princip som om de stått stilla några få dagar.

Mylla

Havret som används i framställningen odlas lokalt. Femtå Qvarn är en fantastisk byggnad som, trots att den har stått tom så länge, har klarat sig bra. Mjölet skållas, sållas och mals i samma maskiner som användes av Stret-Johan.

Verksamhet

I kvarnen mals mjöl för egen försäljning, men även på uppdrag av odlare i andra delar av Sverige.

Producenter

Henry Ketola äger och driver Femtå Qvarn, men arrenderade dessförinnan Stöpafors kvarn under ett antal år. Efter ett generationsskifte sökte han en ny kvarn och hittade då Femtå Qvarn där han 2019 startade sin verksamhet. Henry prisades under sin tid i Stöpafors för sin yrkeskunskap och ”framstående matkulturella insatser” av Gastronomiska Akademien.

Adress

Ambjörby
680 52 Ambjörby
Karta

PRODUCENTER I Värmland

Wermlands Bovete

Wermlands Bovete

Först i Norden med att odla ekologiskt bovete i kommersiell skala.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng