Smakriket
Ångermanland

Gide Get

Ångermanland

Gide Get drivs av Anna-Karin Gidlund och hennes man Sören Östman och är sedan 1987 en KRAV-märkt getgård med ett 80-tal getter. Här ystas oftast opastöriserad getost med hjälp av en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur som verkligen lyfter fram platsens smak.

Gide Gets hemsida

Produkter

Caprin, en vällagrad getost med blommande yta.
Getmese, gjord på karamelliserad vassle av 100% getmjölkråvara.
Sören istället för chevré, en syrlig getost med vitmögel.
Getfeta, en spröd och syrlig ost inlagd i saltlake.

Bakgrund

Det hela började på 60-talet när att Anna-Karins mamma och farmor, ville att hon och hennes syster skulle lära sig gamla självhushållstekniker som att spinna ull, tova, odla, bereda och spinna lin samt väva. De skulle också lära sig att mjölka och göra ost. Några getter införskaffades och meningen var att de bara skulle stanna över sommaren men verkligheten blev en annan. Efter några år hade getterna blivit fler och sedan 1975 har Anna-Karin livnärt sig på getskötsel.
1980 flyttade hon och hennes man till Djuptjärn i Trehörningsjö där verksamheten idag finns och fördubblade samtidigt getbesättningen.

Mylla

För 10 000 år sedan när inlandsisen drog sig tillbaka gick en havsvik ända upp till Djuptjärn, där det som idag benäms Höga Kusten möter Lappland. Getterna betar på både åkermark och i naturbeteshagar i Djupjärn. Jordarten här består till största delen av gammal sjöbotten, och är en ganska tung lerliknande jord, så kallad mjäla, som kan hålla mycket vatten och lyfts av tjälen.
I grannbyn Kantsjö där killingarna betar består jorden mestadels av mojord, en lättare mer sandlik jord som torkar upp fortare och inte håller så mycket vatten.
Getterna är av naturen buskätare så det som var en skog av midsommarbjörkar som skymde sjöutsikten när Anna-Karin & Sören flyttade hit är nu välansad hagmark och åkermark med öppna diken utan sly.
Getterna går ut och in som de vill sommar som vinter och får ris och ved att gnaga på. Temperaturen här kan vintertid ibland sjunka ner mot -40C utomhus, men när det blir kallare än -30C så tillbringar getterna nätterna i getstallet. Gide Get odlat fram en egen mjölksyrakultur från getternas obehandlade mjölk så det är verkligen platsens unika smak som gång på gång produceras i gårdsmejeriet.

Verksamhet

Gide Get säljer sin ost främst till butiker och restauranger som bryr sig om såväl smak som miljön. På gården finns ost till försäljning genom självbetjäning. Sören har en bakgrund från revisionsbyrå och hjälper under vårarna företag i bygden med bokslut och deklarationer. Anna-Karin jobbar numera heltid med osttillverkningen och ostförsäljningen.

Producenter

Anna-Karin Gidlund står för osttillverkning och försäljning. Hon är numera Getostens Grand Old Lady i Sverige med 43 år i branschen.
Getterna, mjölkproduktion, växtodling, skogsbruk och ekonomin sköts av hennes man Sören Östman.

Adress

Djuptjärn 125
890 54 Trehörningsjö
Karta

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng