Edhe Gård
På en röd 1400-talsgård i Junsele tillverkas ostar och andra mejeriprodukter av mjölk från egna fjällkor.
Kvarnå Hantverksvinäger är ett litet familjeföretag i Ångermanlands inland som producerar vinäger och kolsyrade drycker från grunden enligt hantverksmässig princip. Produkterna består av Ångermanländska lingon och blåbär och andra svenska bär.
Vinägern är Kvarnås huvudprodukt som framställs genom den lokala tillverkningsmetoden för
fönstervin, ett vin som historiskt varit mycket vanligt och populärt hos oss i Ångermanlands
inland och som går under namnet ”solvin” i andra delar av landet. Av vinägern gör de sedan
kolsyrad shrub i olika smaker.
Ett fönstervin som av misstag jäste snett ligger till grund för idén om hantverksvinäger. Efter framgångar vid olika matmässor och pallplats vid SM i mathantverk, med lovord från branschfolk gick produktionen starkt framåt och Kvarnå hantverksvinäger bildades. Visionen är att bjuda kunderna på härliga smakupplevelser baserade på rena livsmedel tillverkade med omsorg och utan konstiga tillsatser.
Bär av högsta kvalité och vatten från egen källa jäser till ett mycket smakfullt vin genom en varsam process utan tillsatser. Processen sker genom naturlig fermentering som stimuleras genom tillsättning av naturligt svenskt socker. Vinet jäses sedan om till vinäger genom spontanjäsning vilket tar mellan 8 och 10 månader. Tillverkningsprocessen som man själva tagit fram har likheter med tillverkningen av en äkta aceto balsamico tradizionale. Blåbär och lingon ger en tydlig bärsmak och skapar två vinägrar med helt säregna karaktärer. Båda kan med fördel användas som smaksättare av sallader, maträtter, såser och är fullgoda alternativ att dricka direkt som en nyttig ersättare till äppelvinäger. Kvarnås hantverksvinäger kan dessutom med fördel reduceras och användas som dessertsås.
CAFE, GÅRDSBUTIK, BAGERI OCH BESÖKSTRÄDGÅRD
Kvarnå hantverksvinäger finns i byn Kvarnå strax utanför Junsele. Där driver de förutom Kvarnå Hantverksvinäger även Kvarnå Trädgård, en populär besöksträdgård med fokus på odling av allt ätbart och förädlingsbart. Här finns en gemensam gårdsbutik med caféverksamhet i mysig trädgårdsmiljö med Kvarnå Surdegsbageri i direkt anslutning. Det var i denna miljö som historien bakom de egna vinägrarna tog fart.
Delägare är hela familjen Johansson tillsammans med Marianne Hansson.
Roger, Susanne och Rasmus arbetar aktivt i bolaget med allt ifrån produktion till försäljning
och marknadsföring.
Kvarnå 214
883 97 Junsele
Karta
På en röd 1400-talsgård i Junsele tillverkas ostar och andra mejeriprodukter av mjölk från egna fjällkor.
Gide Get drivs av Anna-Karin Gidlund och hennes man Sören Östman och är sedan 1987 en KRAV-märkt getgård med ett 80-tal getter. Här ystas oftast opastöriserad getost med hjälp av en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur som verkligen lyfter fram platsens smak.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information
Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.