Edhe gård i Junsele tillverkas smakrika ostar med stor omsorg. Gården har anor från 1400-talet och är K-märkt, men familjen som nu driver den som ett småskaligt mejeri har funnits här sedan 1980-talet. Idag drivs gården av Gustav och hans fru Amira.

Ostarna på gården tillverkas av mjölk från egna fjällkor som mjölkas mellan april och oktober och under denna period erbjuder man, förutom ostar, även filmjölk, smör och färskost. Under resterande månader finns bara lagrad ost, men det är verkligen inte så bara!

Guld och blå

Edhe gårds signaturost heter Edhe guld och är en långlagrad hårdost med kraftfull smak, inspirerad från regionens traditionella sötmjölksost. Osten blir tillverkad av opastöriserad fjällkomjölk lagras mellan ett och två år.

Edhe Blå är en underbart krämig blåmögelost. Den är smakrik med perfekt sälta och mycket karaktär. Tillverkad med stor omsorg från gårdens fina fjällkomjölk.


Bilder: Edhe gård