En riktigt god tomat är ingen slump. Den har odlats med omsorg, pollinerats av humlor, mognat i sol och plockats för hand. På Karintorps tomater lämnar man inget åt slumpen.

Familjen Groenewegen, som driver Karintorps Tomater har odlat grönsaker i flera generationer. För dem är det viktigt att vara så klimatsmarta som möjligt, i allt från hur de odlar till val av förpackningar. Växthusen värms med flis från skogar i närheten och man odlar helt fritt från bekämpningsmedel.

Odling med hjälp av naturen

Istället för bekämpningsmedel arbetar man med biologisk skadedjursbekämpning. Pollinering sker med hjälp av humlor, som bor i små humlehus som är utplacerade i växthusen och säsongsarbetande sädesärlor håller undan larver och andra småkryp.

Den perfekta tomaten

Jakten på den perfekta tomaten med mycket smak, doft och god hållbarhet pågår ständigt och det märks på det breda sortimentet. Smak, form och färg är det viktigaste när sorter väljs och varje år testas nya sorter. År 2022 kan man bland annat prova på sorter som Vulkan, Piggelin, Piruett och Herr Tomat. För den som har svårt att välja finns en omtyckt blandlåda med flera olika sorter.

I år välkomnar vi äntligen Karintorps Tomater som Smakriketproducent och den första representanten för Smakriket Närke. Läs mer här

Karintorps tomatsortiment 2022