VEGOSTAN är ett stadsodlingsföretag i Malmö som startades 2018 som ett projekt för att visa en lönsam modell för att driva jordbruk på mikronivå – som ett alternativ till storskalighet.

Projektet startades och drivs av Göran Claesson, en IT-intresserad ingenjör som valt att ta en ny väg i livet och har utbildat sig inom agroekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Görans mål med VEGOSTAN är att ta ta fram en ekonomisk och ekologisk hållbar stadsodling i Sverige, något som enligt Göran behövs för att vi ska kunna ställa om våra system och skapa hållbara modeller inom jordbruk på väldigt små ytor med låga investeringskostnader.

VEGOSTAN arbetar cirkulärt och alla växtdelar som inte kan ätas eller skördas går till bokashikomposter så att de kan återföra näring till odlingarna bara några veckor senare. Här odlas KRAV-märkta grönsaker i olika färger och former, till exempel kålrabbi, färgglada morötter och betor.

Produkterna från Görans odlingar säljs bland annat via Grönsakshallen Sorunda Syd i Hässleholm, men alla Grönsakshallen Sorundas kunder kan handla dem genom att prata med sin säljare.

Läs mer om VEGOSTAN här

Bilder: VEGOSTAN