Smakriket
Ångermanland

Edhe Gård

Ångermanland

På en röd 1400-talsgård i Junsele tillverkas ostar och andra mejeriprodukter av mjölk från egna fjällkor.

Edhe gård på Instagram

Produkter

Hårdostar med olika lagringstid, färskost, blåmögelost, smör och filmjölk. Ostarna tillverkas av mjölk från gårdens egna fjällkor som endast mjölkar från april till oktober. Under vinterhalvåret, när det inte finns någon mjölk att ysta av, är det de lagrade ostarna som säljs. Signaturosten, Edhe Guld, lagras mellan ett och två år.

Bakgrund

Idag drivs gården av Gustav och hans fru Amira. Den köptes av Gustavs föräldrar i slutet av 1980-talet som ett hobbyjordbruk. Pappan byggde sedemera ett mejeri, där ost till familj och vänner producerades och nu har barnen med familjer tagit över.

Mylla

Gården med sina röda hus och vackra omgivningar är K-märkt och har anor från 1400-talet. När korna mjölkar ystar de tre gånger i veckan och om det blir hårdost, färskost eller blåmögelost beror på säsongen och kvaliteten på mjölken vilket i sin tur beror på var korna har betat

Verksamhet

Utöver osten tillverkas även smör och fil. Produkterna säljs, förutom till Smakrikets grossister, i gårdens egna butik, på lokala Reko Ringar, marknader och till några delikatessbutiker och restauranger i närområdet.

Producent

Amira är utbildad mejerist och Gustav arbetar huvudsakligen som snickare, men med målet att kunna lägga hela sin tid på att sköta gården. Amira ansvarar dessutom för djuren, försäljning och marknadsföring.

Adress

Eden 121
883 97 Junsele
Karta

PRODUCENTER I Ångermanland

Kvarnå Hantverksvinäger

Kvarnå Hantverksvinäger

Kvarnå Hantverksvinäger är ett litet familjeföretag i Ångermanlands inland som producerar vinäger och kolsyrade drycker från grunden enligt hantverksmässig princip. Produkterna består av Ångermanländska lingon och blåbär och andra svenska bär.  

Gide Get

Gide Get

Gide Get drivs av Anna-Karin Gidlund och hennes man Sören Östman och är sedan 1987 en KRAV-märkt getgård med ett 80-tal getter. Här ystas oftast opastöriserad getost med hjälp av en alldeles egen framodlad mjölksyrakultur som verkligen lyfter fram platsens smak.