Smakriket
Västerbotten

Svedjan Ost

Västerbotten

Familjen Hellström – Pär, Johanna och barnen Matilda, Alfred och Oskar är en jordbrukarfamilj i Västerbotten som gör ost i eget gårdsmejeri av morgonmjölk från egna kor.

Svedjans hemsida

Produkter

Gårdsost, en grynpipig, långlagrad hårdost.
Rustik, en mjuk blåmögelost med rund smak.

Bakgrund

Johanna och Pär är mjölkbönder sedan 1990-talet. Allt började på Johannas hemgård i Tarsmyran. Flyttade till gården i Södra Svedjan 1999 och byggde eget gårdsmejeri 2010.

Mylla

Gården i Södra Svedjan ligger på en torrbacke där rölleka, prästkrage, blåklockor mfl ängsblommor trivs och övergår i åkermarksbeten. Dessutom bedrivs vallodling med olika klöverarter, timotej, ängssvingel med inslag av vilda växter såsom kummin och åkermynta. Detta är den mark där korna betar. Övre Kågedalen har en kalkrik berggrund. I skogarna finns fina bestånd av olika orkideer. Klimatet är kärvt med kalla , långa vintrar som kompenseras av en intensiv, ljus sommarsäsong i midnattsol. Gårdens 37 kor är i huvudsak Svensk Rödbrokig boskap och korsningar med Brown Swiss och Montbeliarde.

Verksamhet

Gårdsmejeri som tillverkar hårdost, blåmögelost och andra mejeriprodukter från obehandlad mjölk av gårdens egna kor.

Mejerist

Johanna och Pär Hellström

Adress

Södra Svedjan 29
93494 Kåge
Karta

PRODUCENTER I Västerbotten

New Nordic Beverage

New Nordic Beverage

Nya nordiska drycker av frukt och vilda bär från Västerbotten. 

Bärande Produkter

Bärande Produkter

Blommor, rötter, svampar och blad – Bärande Produkters sortiment innefattar runt 100 grundråvaror från skog och mark. Färska, frysta och torkade beroende på säsong.

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri

Hansen Charkuteri är ett småskaligt charkuteri som förädlar lokala och regionala råvaror till exklusiva charkprodukter. Verksamheten startade 2013, då det inte fanns några andra som jobbade med charkuterier småskaligt i Västerbotten.