Smakriket
Uppland

Säby Gård

Uppland

Från Säby Gård på Ingarö, i Stockholms skärgård, kommer en kallpressad rapsolja gjord på egenodlad raps. Gården drivs av paret Mikael och Åsa och rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.

Säby Gårds hemsida

Produkter

Kallpressad, nypressad vårrapsolja - osedimenterad och ofiltrerad
Kallpressad vårrapsolja
Kallpressad höstrapsolja

Bakgrund

Mikael är tredje generationens bonde på gården, som har arrenderats sedan 1952 av familjen Windahl. Det var farfar Holger som började arrendera och sedan tog pappa Lennart över och från och med 2002 arrenderar Mikael och Åsa gården.
Under hösten 2012 startade paret en ny verksamhet på gården, rapspresseriet. Familjen har under alla år odlat raps som sålts vidare, men Åsa som är intresserad av mathantverk lockades av att skapa något som ger möjligheten vara med i hela processen från sådd till färdig produkt.

Mylla

Säby Gårds rapsoljor smakar olika från år till år och det beror på väder och vind, jordmån på åkern där rapsen växer och vilken frösort som används. Rapsfälten som tillhör gården har olika jordmåner, allt ifrån lera till sand, och många åkrar ligger där det förr var havsbotten vilket visat sig vara goda förhållanden för vår raps.

Verksamhet

Rapsen är en del i det jordbruk som bedrivs på gården, utöver den odlas även spannmål och potatis på ca 320 ha. Rapsfröna kallpressas skonsamt på gårdens rapspresseri utan tillsatser, vilket ger en naturlig gyllengul olja med en mild blommig och nötig smak.
Under sommaren har Åsa Och Mikael även gårdsbutiken och loppisen KuriÅsa öppen på gamla höskullen samt en "jourbutik" med självbetjäning.

Producenter

Åsa Levén – ansvarar för produktionen av rapsolja samt försäljning
Mikael Windahl - ansvarar för jordbruket

Adress

Lilla Barnviksvägen 1
134 65 Ingarö
Karta

PRODUCENTER I Uppland

Nyborgs Gård

Nyborgs Gård

På Nyborgs gård har de arbetat med raps i över 30 år är idag med i Svensk Sigill. De testar konstant nya rapsorter och har provat det mesta, både vårraps och höstraps. Vårrapsen har sällan visat några fördelar på mälarjordar vilket gjort att de fokuserat

Löfsta Herrgårdsmejeri

Löfsta Herrgårdsmejeri

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt.