Smakriket
Uppland

Nyborgs Gård

Uppland

På Nyborgs gård har de arbetat med raps i över 30 år är idag med i Svensk Sigill. De testar konstant nya rapsorter och har provat det mesta, både vårraps och höstraps. Vårrapsen har sällan visat några fördelar på mälarjordar vilket gjort att de fokuserat på höstrapsen fullt ut. Men som den naturprodukt rapsolja är, kommer den alltid variera i karaktär från år till år, speciellt för att de odlar raps väldigt långt norrut i rapsmått mätt.

Nyborgs Gård hemsida

Produkter

Kallpressad rapsolja som pressas, sedmenteras och tappas utav familjen Bosson på gården under hela året.
- 10 liters dunkar
- 5 liters dunkar
- 500ml flaskor

Bakgrund

Nyborgs gård är känt sedan 1400-talet och nuvarande herrgård är uppförd på 1600-talet. Gården drivs idag av 4e generationen, Nils Bosson, som för den stolta traditionen vidare. Nyborgs kallpressade rapsolja startades utav Nils föräldrar, Beate och Magnus Bosson, i början av 90-talet och har sedan dess producerats på gården. Nyborgs var därmed en utav Sveriges första producerade kallpressade rapsoljor. Man började med att pressa och tappa oljan hemma i köket och lackade varsamt korkarna. Idag har man flyttat produktionen till lokaler på gården där två maskiner pressar oljan mycket långsamt och skonsamt. Pressning och sedimentering sker regelbundet under hela året i mörka svala lokaler för att skonsamt bevara oljans kvalitet.

Mylla

Det som idag är Nyborgs böljande åkrar var för inte allt för länge sen sjöbotten bestående av olika sorters lera och mängder av mineralrika fossil. Det är en av nyckelfaktorerna för den fylliga och smakrika rapsolja vi får fram. Lerjordarna behåller fukten effektivt och är fulla av näringsämnen som kalcium och fosfor vilka tas upp av rapsen och bevaras i oljan.
"Att vi kan odla vår raps så pass långt norrut är tack vare det milda klimat som Mälaren medför i vårt område. Vår raps får dock kämpa lite hårdare och får därmed en längre blom- och mognadsperiod. Faktorer som i slutändan ger en mer komplex smak"

Verksamhet

Nyborgs gård består av jord och skogsbruk samt fastighets uthyrning. Produktionen av rapsoljan pågår under hela året i gårdens egna presserier. Gården driver ett jordbruk på ca 750 hektar och ett skogsbruk på ca 400 hektar. I växtföljden ingår rapsodling med ca 100 hektar för framställande av Nyborgs rapsolja.

Producenter

Nils Bosson – Driver gården och producerar rasoljan
Sophia Bosson – marknadsföring / försäljning

Adress

Nyborgs Gård
19792 Bro
Karta

PRODUCENTER I Uppland

Korvhantverk Stockholm

Korvhantverk Stockholm

Vad händer om man kombinerar en gammal överambitiös kock med fantastiska grisar? Jo, det blir Korvhantverk Stockholm. Charkuterier i mästarklass, hantverksmässigt tillverkat, med rejäla smaker och härlig köttighet. Dessutom helt utan nitrit och andra e-nummer.

Säby Gård

Säby Gård

Från Säby Gård på Ingarö, i Stockholms skärgård, kommer en kallpressad rapsolja gjord på egenodlad raps. Gården drivs av paret Mikael och Åsa och rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.

Löfsta Herrgårdsmejeri

Löfsta Herrgårdsmejeri

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng