Under Årets Kock-finalen i Malmö lanserades två spännande nyheter från Smakriket; Krääm [maker] och Svill.

En vegetabilisk kräm full av möjligheter

Nordisk Råvara visade för första gången upp Krääm [maker], en kräm gjord på svensk KRAV-odlad lupin. Krämen är helt växtbaserad, och innehåller förutom lupinbönor svensk rapsolja och vatten. Krääm [maker] har en mängd olika användningsområden däribland sås, dressing, spread, glass, topping och smoothie.

Lupinbönan, som är en sötlupin, är en av de mest intressanta livsmedel som finns just nu. Den har lika höga proteinvärden som sojabönan (36%) och innehåller alla essentiella aminosyror vilket gör den till ett utmärkt alternativ för den som väljer bort animaliskt protein ur kosten.

Svill – svamp fast som sill

En annan intressant nyhet som presenterades under dagen var Svill från Smakriketproducenten Hällestad svamp. Svill är svenskodlad ekologisk svamp, plockad för hand och inlagd som sill. Shiitakesvampen som används har en konsistens snarlik sill och kommer i två varianter, en inlagd i en klassisk 1-2-3 lag och en krämig variant gjord på [Krääm] maker.

Läs mer om Nordisk Råvara och Hällestad svamp.