I byn Kvarnå strax utanför Junsele i Ångermanlands inland tillverkar familjen Johansson & Co hantverksvinäger av bär ifrån skogen, vatten från egen källa och svenskt socker.

För att framställa en vinäger av hög kvalitet krävs bär av högsta kvalitet. Lokala bärplockare levererar lingon och blåbär i hinkar till Kvarnå. Bären blandas direkt efter leverans med vatten från egen källa som är helt fritt från desinfektionsämnen vilket är till stor fördel vid vinägerjäsning, eller spontanjäsning som är metoden som används här.

Processen innebär att man, till skillnad från många andra vinägerproducenter, varken tillsätter bakterier eller syre för att påskynda processen. Vinägern får istället mogna fram, precis som när man tillverkar så kallat ”solvin” eller ”fönstervin”, som man säger i Ångermanland.

Fotograf: Jan Röhlander

I varje steg är det fingertoppskänsla och smak som avgör när det är dags att gå vidare. På så vis blir det verkligen tydligt att detta är ett hantverk. När vinägern är färdigjäst har man en ofiltrerad bärvinäger med rik smak av skogens bär som är redo för varsam buteljering.

Hört talas om shrub?

Shrub är en kolsyrad dryck med vinäger som bas. Den har en lite vuxnare smak än vanlig läsk och är dessutom mindre söt. Drycken har förekommit sedan 1600-talet då man tog till vara på lagen ifrån fruktkonservering. På Kvarnå använder man sig av den egna bärvinägern för att göra en kolsyrad shrub.

Kvarnås produkter finns nu i våra sortiment!