Smakriket
Västmanland

Köpings Musteri

Västmanland

I en lantlig, naturskön miljö cirka tre kilometer från Köping finns Köpings musteri, ett KRAV-certifierat familjeföretag med fokus på dryck av högsta kvalitet. Äpplena kommer från egna historiska fruktträd i Rasgärde Äppelgård och Bergs Äppelgård i Hallstahammar.

Besök Köpings Musteri:s hemsida

Produkter

Köpings Musteri har ett fyrtiotal sorters dryck varje år. De flesta ekologiska. Sortrena muster av ovanliga äpplen och must på bär, frukt och ört av olika slag. Det finns även specialprodukter som rom och whiskyfatslagrad must.

Bakgrund

Familjen Ryberg-Ericssons dröm var att göra dryck av svensk råvara och få det ekologiska (KRAV)jordbruket på 35 ha att försörja sina arbetare. De små jordbruken står bland annat för en stor del av den biologiska mångfalden. Hållbart- ekonomiskt, ekologiskt och socialt är mottot. Plockarna är till största del lokala och regionala idrottsföreningar vars viktiga verksamhet på det viset stöttas.

Mylla

Jorden i Rasgärde, Munktorp, Köping är gammal sjöbotten med styv mineralrik lera med god fukthållning och förutsättningar att ge smakrika frukter och bär. Jorden i Kvalsta, Berg, Hallstahammar är något lättare lera men har ett grundvatten som är så salt att det inte går att dricka. De äldsta träden är över 30 år gamla med stora rötter och god smakupptagningsförmåga. Dryckernas komplexitet påverkas mycket positivt av mineralerna i jorden.

Verksamhet

Hantverket genomsyrar verksamheten. Frukten plockas för hand när den är redo för att ge bästa smak. Skörden tas om hand försiktigt, sorteras noga och förädlas varsamt. Kallpressas, upphettas och nedkyles. Alla frukter, bär och örter som används för att göra dryck anländer till musteriet i Rasgärde hela. Inga koncentrat eller förprocessade tillsatser används. Alla alkoholfria drycker är helt rena och har inga tillsatser av socker eller kemiska medel. I Bergs Äppelgård växer många sorter som inte vanligtvis odlas kommersiellt i Sverige. Totalt finns här runt 20 olika sorter varje år som förädlas till sortrena drycker.

Producenter

Familjen Lena Ryberg-Ericsson, Anders Ericsson och dotter Johanna Ryberg driver lantbruket, frukt och bärodlingen och förädlingen. Gården har även gårdsbutik och dryckesprovning av gårdens must och cider.

Adress

Norra Rasgärde 1
731 92 Köping
Karta

PRODUCENTER I Västmanland

Munktorps prästgård

Munktorps prästgård

Munktorps Prästgård, en ekologisk växtodlingsgård med 100 hektar regenerativ odling av vall, åkerbönor och kulturspannmål. Här lagrar man in kol i marken och odlar sitt eget kväve, samtidigt som man värnar om jordhälsa och biologisk mångfald.

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår som ligger i Bergslagen är ett företag med ekologiskt jordbruk, mjölkfår och tillverkning av fårost.

Norrby Gård

Norrby Gård

Norrby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng