Smakriket
Västmanland

Norrby Gård

Västmanland

Norrby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.

Norrby Gårds hemsida

Produkter

Vår- och höstlamm.
Vårlammen föds i januari och går tillsammans med tackan på stora ytor inomhus som är täckta av halm. Slaktvikten på dessa lamm är 13-15 kg och köttet är milt i smaken med mycket mjäll textur.
Höstlammen föds i april och går ute på bete med tackorna så fort det finns gräs. Lammen diar till en början men börjar snart beta själva. Slaktvikten är 16-22 kg och köttet har en mer mogen och utvecklad smak påverkad av alla örter som lammen betat.

Bakgrund

Norrby Gård är en del av Lammgruppen som sedan 30 år tillbaka har varit med och utvecklat den svenska lammnäringen och tagit fram högkvalitativt kött till restaurangbranschen. Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är Norrby Gård Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.

Mylla

Lammens bete består av riktigt bra gräs med massor av smakrika vilda örter samt cikoria, klöver och timotej som sås in. En gång i veckan flyttas lammen till nya betesmarker. Ett gammalt ordspråk säger: ”Lammen ska aldrig höra kyrkklockorna två gånger på samma bete” vilket innebär att djurflockarna ska flyttas ofta mellan olika hagar med färskt gräs och örter.

Verksamhet

Norrby Gård föder upp ca. 900 lamm per år, ungefär hälften på våren och hälften på hösten. Lammen är av en treraskorsning där tackan är en Finull-Dorset som betäcks med en Texelbagge. Kombinationen ger friska sunda lamm som ihop med det frodiga betet ger mycket mört kött med fantastisk smak. Vintertid bor djuren i fårstallarna och äter ensilage och spannmål som odlas på gårdarna.
Tillsammans med de andra gårdarna i Lammgruppen har man ett kretsloppstänk, som bland annat innebär att man i stort sett producerar allt foder själva och sprider gödsel från djuren på åkrarna.

Producenter

Tomas och Anna Olsson driver tillsammans Norrby Gård.

Adress

Norrby 106
73692 Kungsör
Karta

PRODUCENTER I Västmanland

Köpings Musteri

Köpings Musteri

I en lantlig, naturskön miljö cirka tre kilometer från Köping finns Köpings musteri, ett KRAV-certifierat familjeföretag med fokus på dryck av högsta kvalitet. Äpplena kommer från egna historiska fruktträd i Rasgärde Äppelgård och Bergs Äppelgård i Hallstahammar.

Munktorps prästgård

Munktorps prästgård

Munktorps Prästgård, en ekologisk växtodlingsgård med 100 hektar regenerativ odling av vall, åkerbönor och kulturspannmål. Här lagrar man in kol i marken och odlar sitt eget kväve, samtidigt som man värnar om jordhälsa och biologisk mångfald.

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår som ligger i Bergslagen är ett företag med ekologiskt jordbruk, mjölkfår och tillverkning av fårost.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng