Smakriket
Uppland

Säby Gård

Uppland

Från Säby Gård på Ingarö, i Stockholms skärgård, kommer en kallpressad rapsolja gjord på egenodlad raps. Gården drivs av paret Mikael och Åsa och rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.

Säby Gårds hemsida

Produkter

Kallpressad, nypressad vårrapsolja - osedimenterad och ofiltrerad
Kallpressad vårrapsolja
Kallpressad höstrapsolja

Bakgrund

Mikael är tredje generationens bonde på gården, som har arrenderats sedan 1952 av familjen Windahl. Det var farfar Holger som började arrendera och sedan tog pappa Lennart över och från och med 2002 arrenderar Mikael och Åsa gården.
Under hösten 2012 startade paret en ny verksamhet på gården, rapspresseriet. Familjen har under alla år odlat raps som sålts vidare, men Åsa som är intresserad av mathantverk lockades av att skapa något som ger möjligheten vara med i hela processen från sådd till färdig produkt.

Mylla

Säby Gårds rapsoljor smakar olika från år till år och det beror på väder och vind, jordmån på åkern där rapsen växer och vilken frösort som används. Rapsfälten som tillhör gården har olika jordmåner, allt ifrån lera till sand, och många åkrar ligger där det förr var havsbotten vilket visat sig vara goda förhållanden för vår raps.

Verksamhet

Rapsen är en del i det jordbruk som bedrivs på gården, utöver den odlas även spannmål och potatis på ca 320 ha. Rapsfröna kallpressas skonsamt på gårdens rapspresseri utan tillsatser, vilket ger en naturlig gyllengul olja med en mild blommig och nötig smak.
Under sommaren har Åsa Och Mikael även gårdsbutiken och loppisen KuriÅsa öppen på gamla höskullen samt en "jourbutik" med självbetjäning.

Producenter

Åsa Levén – ansvarar för produktionen av rapsolja samt försäljning
Mikael Windahl - ansvarar för jordbruket

Adress

Lilla Barnviksvägen 1
134 65 Ingarö
Karta

PRODUCENTER I Uppland

Korvhantverk Stockholm

Korvhantverk Stockholm

Vad händer om man kombinerar en gammal överambitiös kock med fantastiska grisar? Jo, det blir Korvhantverk Stockholm. Charkuterier i mästarklass, hantverksmässigt tillverkat, med rejäla smaker och härlig köttighet. Dessutom helt utan nitrit och andra e-nummer.

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan

Rosa Skattlådan är ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, norr om Stockholm. Företaget sysslar framförallt med biodling och förädling av honung och andra produkter från bikupan samt uppfödning och förädling av japanska vaktlar.

Löfsta Herrgårdsmejeri

Löfsta Herrgårdsmejeri

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng