Nordic Seafarm odlar KRAV-märkt tång i skärgården utanför Fjällbacka och Koster. Den främsta produkten är sockertång, eller ’Saccarina Latissima’ som är en riktig primör och kan skördas redan i mars/april.

Den 31 mars skördas årets första tång, som direkt efter skörd lufttorkas eller blancheras för bibehållen fräschör och hållbarhet. Den färska tången går sedan att beställa i ungefär en månad från premiärskörden.

Tång kan användas som smaksättare i mat och innehåller flera viktiga näringsämnen och antioxidanter som är livsviktiga för oss människor. I svensk matlagning är den ännu inte speciellt vanlig, men i många andra kök, framförallt det ostasiatiska, är den en stapelvara.

Vegetabiliskt odlad mat från havet – framtidens mat?

Nordic Seafarm grundades 2016 och verksamheten grundar sig i tron på att allt börjar i köket och att det är kockar och krögare som sätter agendan för vad vi har på tallriken.

Idag är Nordic SeaFarm en av Europas ledande producenter av schysst odlad tång och samverkar med en rad olika aktörer inom livsmedelskedjan för att utveckla nya produkter och tjänster. Ett gediget samarbete med både restauranger och livsmedelsindustrin har bland annat byggts upp.

Nyskördad sockertång Foto: Nordic Seafarm
Klimatsmart odling

Att odla växtbaserat i havet tar inget land i anspråk samtidigt som havsmiljön förbättras genom ökad biodiversitet av andra arter i och kring odlingarna. Storskaliga tångodlingar är ett klimatsmart sätt att odla grödor eftersom dess upptag av koldioxid och fosfor bidrar till minskad övergödning av våra hav.

Nordic Seafarm odlar på linor i havet och i och med det behövs inget annat än solljus och havsvatten för att nutidens superfood skall växa från ca 2 cm till 2,5 meter! Potentialen för odlad tång är oändlig.

Nordic Seafarms produkter är märkta med Smakriket Bohusläns sigill och finns att köpa på Grönsakshallen Sorunda, som har fått den äran att ha en egen tångodlingsboj!

Läs mer om Nordic Seafarm här.