Smakriket
Västmanland

Munktorps prästgård

Västmanland

Munktorps Prästgård, en ekologisk växtodlingsgård med 100 hektar regenerativ odling av vall, åkerbönor och kulturspannmål. Här lagrar man in kol i marken och odlar sitt eget kväve, samtidigt som man värnar om jordhälsa och biologisk mångfald.

Besök Munktorps prästgårds hemsida

Produkter

Munktorpsvete som består av sju olika kulturvetesorter; tre lantveten och fyra gamla vårvetesorter. Lantvetet är från Öland, Halland och Dalarna och vårvetesorterna är Kärn, Diamant, Fylgia och Algot. Kultursorter har bred gensammansättning och anpassar sig efter vår odlingsplats - därav vårt unika Munktorpsvete.

Bakgrund

Gården odlas ekologiskt sedan 2000 och har odlat kultursorter sedan 2003. Det började med enkilospåsar med frön från Nordiska Genbanken som har uppförökats under många år. Idag består spannmålsodlingen av vete, korn och havre - enbart av kultursort. Allt som produceras på fälten är certifierat och kravgodkänt.

Mylla

Gården består av ca 100 hektar åkermark, 20 hektar betesmark och 20 hektar skog. Eftersom marken ligger nära Mälaren består den främst av tung lerjord, men också ett betydligt grundare matjordslager med lättare leror och gott om stenar. Tack vare mycket vall i växtföljden och enbart grund jordbearbetning har man trots allt lyckats hitta ett fint samarbete med jorden genom åren.

Verksamhet

Under många år har Arne kombinerat växtodlingen med körning på entreprenad men fokuserar nu huvudsakligen på att förädla och sälja så mycket som möjligt till humankonsumtion. Nästa generation Stenberg bor numera på gården och har startat en grönsaksodling. Här finns många ideer om framtiden, först i tur är en gårdsbutik.

Producent

Familjen Stenberg med Arne i spetsen.

Adress

Munktorps Prästgård 5
731 92 Köping
Karta

PRODUCENTER I Västmanland

Köpings Musteri

Köpings Musteri

I en lantlig, naturskön miljö cirka tre kilometer från Köping finns Köpings musteri, ett KRAV-certifierat familjeföretag med fokus på dryck av högsta kvalitet. Äpplena kommer från egna historiska fruktträd i Rasgärde Äppelgård och Bergs Äppelgård i Hallstahammar.

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår

Bredsjö Mjölkfår som ligger i Bergslagen är ett företag med ekologiskt jordbruk, mjölkfår och tillverkning av fårost.

Norrby Gård

Norrby Gård

Norrby Gård är en av sex gårdar kring Mälaren som ingår i Fällmans Lammgrupp. Dessa gårdar har ett nära samarbete med Fällmans Kött sedan 25 år tillbaka, tillsammans har man utvecklat en lammproduktion med fokus på högkvalitativt kött och djuromsorg.