Nu är årets färska Älvdalsrom äntligen här. I år fick vi vänta lite längre än vanligt på denna vårliga delikatess på grund av den segdragna vintern. Lyckligtvis sammanföll premiären med GastroNord och vi kunde bjuda på årets första Älvdalsrom i Smakriket-montern där även Marit och Anders från Älvdalslax fanns på plats.

Kort säsong på våren

Älvdalsrommen kommer från regnbågslax som lever i Österdalälvens rena vatten, och har en fantastisk färg och en fyllig, mineralisk smak. Regnbågslaxarna håvas upp varsamt och kramas på rommen för hand direkt på bryggan, därefter sätts de direkt tillbaka i vattnet. Fiskarna kan endast kramas på rom då de är mogna och romkramningen pågår därför endast ett par veckor varje vår. Säsongen för den färska Älvdalsrommen är därmed kort, det som inte säljs direkt går dock utmärkt att frysa in.

Noggrant hantverk och unikt ursprung

Älvdalsrommens kvalitet är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. Bakom framställningen ligger 30 års erfarenhet och kunskap vilken kommer från ett långsiktigt arbete med hållbar fiskodling. Det tillsammans med Österdalälvens kristallklara vatten som kommer från norra Dalarnas högland och fjäll ger rommen ren, unik smak.

Läs mer om Älvdalsrommen