Produkter
Älvdalslax producerar regnbågslax och den exklusiva regnbågsrommen Oðerwilldera Älvdalsrom. Älvdalsromens kvalitet är resultatet av ett noggrant manuellt hantverk och ett unikt ursprung. En ren naturprodukt som bara saltats och varsamt lagts på burk för att kunna upplevas så naturlig som möjlig.
Älvdalsrom säljs i glasburk om 80 eller 250 gram. Rommen finns att köpa färsk från Valborg och ett par veckor framåt. Därefter säljs den fryst.
Bakgrund
Mats Hjort som grundat Älvdalslax började sin småskaliga fiskodling i Österdalälven 1982 och började snart ögonpunkta rom själv. En av nyckelfaktorerna till efterfrågan var kvaliteten på fiskarna, ett resultat av den exceptionellt rena och friska miljön som Älvdalslaxarna kom från. Mats utvecklade också stor kunskap om fiskarnas livscykel och kunde därför avla på de allra finaste och mest välmående fiskarna.
Mylla
All fisk lever i Österdalälvens strömmande, friska och syrerika vatten som kommer från Dalarnas rena fjäll- och högland. Tack vare den uppströms liggande Trängseldammen, vilken har bottentappning, får älven en jämn sval temperatur under hela året. Det ger fiskarna en långsam tillväxt i en idealisk livsmiljö.
Verksamhetsområde
I anläggningen invid Österdalsälvens strand finns utrustning för kontroll och produktion av produkter från fiskarnas hela kretslopp. I kassarna som är placerade i Österdalsälvens kalla, strömmande vatten finns idag cirka 30 ton fisk. Majoriteten är regnbågslax men där finns även ett bestånd röding från vilka Älvdalslax planerar att producera exklusiv rödingrom inom en snar framtid.
Producenter
Idag driver Mats Hjort Älvdalslax ihop med dottern Marit och hennes make Anders som genom åren lärt sig produktionen. För sina finaste produkter har Älvdalslax skapat sigillet Oðerwilldera vilket är älvdalska och betyder "bättre än annan".
Adress
Laxvägen 10
79691 Älvdalen
Karta